У РНБО прокоментували ситуацію із Запорізькою АЕС та МАГАТЕ

Читать на русском
МАГАТЕ мало з'явитися на Запорізькій атомній станції наступного дня після того, як її захопили російські окупанти, вважає Данілов.
фото ЕРА

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) мало з'явитися на Запорізькій атомній станції наступного дня після того, як її захопили російські окупанти.

Таку думку висловив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов у інтерв'ю LB.ua.

З'явився звіт МАГАТЕ за підсумками візиту на Запорізьку АЕС: що запропонували експертиЗвіт МАГАТЕ за підсумками інспекції на Запорізьку АЕС в Енергодарі, яку з березня захоплено російськими окупантами.

Він нагадав, що у лютому було захоплено Чорнобильську станцію, потім у березні Запорізьку. Наразі Чорнобильська станція вже під повним контролем України.

«Запорізьку станцію тимчасово окупували терористи, її захопили терористи. Я вважав, що МАГАТЕ мало там з'явитися наступного дня після того, як терористи захопили атомну станцію. Так має бути у світі, так має бути за їхніми нормативно-правовими документами», – сказав він.

За його словами, доки російські терористи залишатимуться на ЗАЕС, ситуація не буде контрольована.

«Щойно вони звідти підуть, і наша країна відновить контроль над цим небезпечним об'єктом, тоді я точно можу сказати, що ми будемо в зовсім іншій ситуації і в нас буде набагато більше спокою», – зазначив Данілов.

Також йому було поставлено запитання: Чи є шанс, що під тиском міжнародної спільноти окупанти залишать ЗАЕС.

«Є шанс, що міжнародне співтовариство має чинити тиск на російську федерацію, щоб воно залишило не лише Запорізьку атомну станцію, а й усі наші території», – підсумував секретар РНБО.

Нагадаємо, 1 вересня на Запорізьку АЕС приїхала місія Міжнародної агенції з атомної енергії. Окрім самого голови МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, до складу делегації увійшли 13 експертів з нейтральних країн.

Рафаель Россі заявив, що експертам у перші години візиту вдалося побачити «ключові речі». За його словами, місія вирішила організувати постійну присутність на ЗАЕС.

Як насправді відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

В ОПУ здивувалися занадто коротким візитом місії МАГАТЕ на ЗАЕС, який тривав лише дві години.

5 вересня стало відомо, що більшість представників місії МАГАТЕ залишили Запорізьку АЕС. 6 вересня з'явився звіт МАГАТЕ за підсумками місії на ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: