Рекомендації МАГАТЕ щодо ЗАЕС: Галущенко назвав умову для їх повного виконання

Читать на русском
Україна зможе виконати всі рекомендації МАГАТЕ лише після повного відновлення контролю над ЗАЕС, тобто росіяни мають її покинути.
facebook.com/german.galushchenko

Україна зможе виконати викладені у звіті МАГАТЕ рекомендації щодо безпечної роботи Запорізької АЕС лише після повного повернення контролю над нею. Тобто, коли станцію покинуть росіяни.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко у своєму Facebook у середу, 7 вересня.

З'явився звіт МАГАТЕ за підсумками візиту на Запорізьку АЕС: що запропонували експертиЗвіт МАГАТЕ за підсумками інспекції на Запорізьку АЕС в Енергодарі, яку з березня захоплено російськими окупантами.

«Ми високо цінуємо роботу місії МАГАТЕ. Саме Україна була її ініціатором і доклала максимум зусиль для її реалізації. Тепер важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України», – написав він.

За його словами, Україна здатна гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації, і зацікавлена в цьому, на відміну від росіян.

Як підкреслив Галущенко, абсолютно всі учасники засідання Ради безпеки ООН, крім росії, погодилися з необхідністю демілітаризації станції та прилеглої до неї території.

Крім того, на думку міністра, враховуючи безпрецедентну ситуацію з окупацією іноземними військами ядерного об'єкта іншої країни, потрібно якнайшвидше оновити стандарти та протоколи роботи МАГАТЕ.

Нагадаємо, 1 вересня на Запорізьку АЕС приїхала місія Міжнародної агенції з атомної енергії. Окрім самого голови МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, до складу делегації увійшли 13 експертів з нейтральних країн.

Рафаель Россі заявив, що експертам у перші години візиту вдалося побачити «ключові речі». За його словами, місія вирішила організувати постійну присутність на ЗАЕС.

Як насправді відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

В ОПУ здивувалися занадто коротким візитом місії МАГАТЕ на ЗАЕС, який тривав лише дві години.

5 вересня стало відомо, що більшість представників місії МАГАТЕ залишили Запорізьку АЕС. 6 вересня з'явився звіт МАГАТЕ за підсумками місії на ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: