Три країни Євросоюзу виступають за мирні перемовини України та росії — Reuters

Читать на русском
Вони закликали ЄС чітко виступити за припинення вогню в Україні та мирних переговорів з країною-агресором, що суперечить іншим державам-членам, налаштованим зайняти жорстку позицію щодо Москви.
Слово і діло

Італія та Угорщина закликали ЄС чітко виступити за припинення вогню в Україні та мирних переговорів з країною-агресором, що суперечить іншим державам-членам, налаштованим зайняти жорстку позицію щодо Москви перед наступним самітом.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Зазначається, що у проекті підсумкової заяви саміту 30-31 травня, і датованій 19 травня, Європейський Союз описує як «непохитний у своїх зобов’язаннях допомогти Україні реалізувати своє невід’ємне право на самооборону проти російської агресії». У ньому не згадується про мирні переговори.

Хворі люди: Кулеба прокоментував ідеї деяких політиків Заходу дати рф «зберегти обличчя»Бажання деяких політиків і громадських діячів на Заході дати росії зберегти обличчя - щось на кшталт небезпечної хвороби, від якої лікує тільки історія

На зустрічі представників ЄС у п'ятницю, 20 травня, посол Італії запропонував змінити текст, зазначивши, що він має стосуватися мирних переговорів і вказати негайне припинення вогню як одну з перших цілей ЄС, згідно зі словами людей, які були присутні на зустрічі.

Цю пропозицію підтримали Угорщина та Кіпр, які є одними з держав, які найбільше критикують новий пакет санкцій ЄС проти росії, який протягом тривалого часу блокувався через внутрішні розбіжності.

Угорщина виступає проти запланованого нафтового ембарго, а Кіпр стурбований запропонованою забороною на продаж нерухомості громадянам росії.

При цьому, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на форумі в Давосі у вівторок зайняла «яструбину» позицію щодо росії і не згадала про мирні переговори.

«Україна має виграти цю війну, а агресія путіна має бути стратегічним провалом», – сказала вона.

В останньому проекті висновків саміту ЄС «залишається відданим посиленню здатності України захищати свою територіальну цілісність і суверенітет».

Згідно зі словами дипломатів, країни Балтії та Польща є одними з найрішучіших прихильників жорсткої лінії, а Латвія закликала до ще більш чітких формулювань для посилення військової підтримки.

Багато хто у світі навіть не вірив, що Україна зможе вистояти проти війни - звернення ЗеленськогоВін нагадав, що хоч би що робила російська держава, завжди знаходиться хтось, хто каже: давайте врахуємо її інтереси. І цьогоріч у Давосі це знову прозвучало.

Переглянутий проект має бути представлений пізніше після зустрічі представників ЄС, сказав один дипломат.

Минулого тижня Італія запропонувала мирний план, який залучатиме Організацію Об’єднаних Націй, ЄС та Організацію з безпеки і співробітництва в Європі як посередників для початкової організації локального припинення вогню.

Нагадаємо, що очільник МЗС Дмитро Кулеба дорікнув НАТО за бездіяльність та назвав зброю, яку реально може надати Німеччина.

Раніше Подоляк озвучив позицію України щодо компромісу з росією.

Також нагадаємо, раніше і президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт із росією.

Тим часом, за інформацією ЗМІ, деякі західні лідери, хоч і підтримують Україну, дещо стурбовані можливими наслідками її перемоги у війні з росією. Так, на Заході побоюються, що росія зазнає «приниження», що може створити низку нових проблем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: