Зберегти обличчя путіну: на Заході стурбовані, як перемога України може вплинути на росію – Politico

Читать на русском
Деякі західні країни стурбовані тим, як перемога України у війні може вплинути на росію. Через це і з'явилися розмови про те, що треба дати зберегти обличчя путіну.

Деякі західні лідери, хоч і підтримують Україну, дещо стурбовані можливими наслідками її перемоги у війні з росією. Так, на Заході побоюються, що росія зазнає «приниження», що може створити низку нових проблем.

Про це пише видання Politico із посиланням на західних офіційних осіб.

Видання пише, що західноєвропейські лідери, зокрема в Німеччині, Франції та Італії, тепер серйозно вірять у перемогу України у війні.

Незважаючи на те, що Європа підтримує Україну, одночасно вона побоюється того, що президент Франції Еммануель Макрон назвав «приниженням» росії, що, в свою чергу, викличе нові проблеми.

Україна не погодиться на заморожений конфлікт із росією – ЗеленськийВолодимир Зеленський запевнив, що Україна не піде на заморожування конфлікту з росією. Документи на кшталт Мінська Україну більше не влаштовують.

Так, за словами чиновників, перемога України може «дестабілізувати росію, зробити її ще більш непередбачуваною та зробити нормалізацію енергетичних зв'язків недосяжною». Саме тому деякі західноєвропейські столиці виступають за можливість дати «врятувати обличчя» у цій війні, «навіть якщо це коштуватиме Україні певної території».

Так, нещодавно Еммануель Макрон Олаф Шольц заявляли, що Україна сама має визначити умови припинення бойових дій, але краще це зробити якнайшвидше. Про те, що настав час подумати про мирну угоду, говорив і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі: «Ми домовилися, що маємо продовжувати підтримувати Україну та чинити тиск на москву, але також почати запитувати, як будувати мир».

Видання зазначає, що заклики європейських лідерів до переговорів із росією суперечать політиці США, де вважають, що Україна може перемогти у війні.

У Держдепартаменті заявили, що США вважають, що конфлікт, зрештою, буде вирішено дипломатичним шляхом. Але при цьому мають намір максимально зміцнити позиції України на полі бою, щоб потім на переговорах вона мала більше важелів впливу.

Раніше президент Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському телеканалу Rai 1 говорив, що Макрон пропонував Україні «піти на певні поступки щодо суверенітету», щоб допомогти путіну «зберегти обличчя».

Нагадаємо, Зеленський також заявляв, що Україна не розмінюватиме територію на мирний договір із росією.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна змінила свою «картину перемоги» у війні з росією. Наразі Україна хоче повного звільнення територій від окупації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: