Територіями та громадянами не торгуємо: Подоляк озвучив позицію України щодо компромісу з росією

Читать на русском
Михайло Подоляк заявив, що Україна не братиме участі у переговорах, націлених на заморожування конфлікту чи поступки росії. А замість таких порад Україна прийме від партнерів зброю та допомогу.

У Європі починають «піднімати голову» проросійські лобісти, і тепер на порядку денному опиняються питання припинення вогню в Україні, заморозки конфлікту та поступок заради миру. Україна в таких переговорах не братиме участі.

Про це написав радник керівника ОПУ Михайло Подоляк.

Подоляк зазначив, що ще вчора на інформаційному порядку було виключно нафтове ембарго та російські воєнні злочини, але тепер почали зв’являтися інші питання.

«Сьогодні певними політичними вустами нам пропонують нову адженду: припинення вогню, заморожений конфлікт та здача частини територій заради миру. Чого тільки не запропонуєш, щоб захистити свою комфортну стрічку в соцмережах від поганих новин та відновити бізнес із росією. «Ми ж хочемо повернути старий, довоєнний спосіб життя. Погоджуйтеся на якісь компроміси» – у деяких західних очах можна прочитати буквально таке», – написав він.

Подоляк заявив, що Україна в таких обговореннях не братиме участі, оскільки не торгує своїми громадянами, територіями чи суверенітетом. А будь-який натяк на це з боку партнерів отримуватиме «принципову реакцію».

Хворі люди: Кулеба прокоментував ідеї деяких політиків Заходу дати рф «зберегти обличчя»Бажання деяких політиків і громадських діячів на Заході дати росії зберегти обличчя - щось на кшталт небезпечної хвороби, від якої лікує тільки історія

Мови про заморожування конфлікту не може бути з кількох причин, пише радник. По-перше, тому що це просто війна, відкладена за часом. «Більш масштабна, більш кривава та більш підготовлена з боку агресора, який виконає роботу над помилками, звільнить та заарештує генералів, а на їхнє місце поставить бойовиків із досвідом сьогоднішньої війни. Ми, до речі, свою роботу над помилками теж провели: Україна зробила висновки з Мінських домовленостей і тому не піде на Мінськ-3», – заявив він.

По-друге, наголошує Подоляк, свої будинки були змушені покинути 13 млн українців, які не повернуться жити на окуповані території чи сіру зону. А сторони, які закликають до заморожування війни, навряд чи довічно утримуватимуть переселенців. Не можна забувати і про українців, які опинилися в окупації.

«Мільйони українців також опинилися під окупацією, і ми не дозволимо нікому торгувати їхньою долею, сидячи в затишному кріслі у країні, яка не воює», – зазначив Подоляк.

Він додав, що переговори будуть можливі тоді, коли сторони будуть готові домовлятися – для цього росії потрібно тверезо оцінювати ситуацію. А найкоротшим шляхом до завершення війни є зброя, санкції та фінансова допомога Україні.

«Україні давали від трьох днів до кількох тижнів. Українці ж захистили Київ, звільнили три області та завершують звільнення четвертої. Сьогодні ті ж самі люди пропонують нам подарувати росії схід і південь. Дякую за пораду, але, мабуть, візьмемо допомогу зброєю», – резюмував Подоляк.

Нагадаємо, раніше і президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт із росією.

Тим часом, за інформацією ЗМІ, деякі західні лідери, хоч і підтримують Україну, дещо стурбовані можливими наслідками її перемоги у війні з росією. Так, на Заході побоюються, що росія зазнає «приниження», що може створити низку нових проблем.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виключив потенційні територіальні поступки росії, які могли б призвести до припинення вогню. За його словами, путін сам має знайти спосіб «зберегти обличчя».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: