Кулеба дорікнув НАТО за бездіяльність та назвав зброю, яку реально може надати Німеччина

Читать на русском
При цьому, український дипломат поставив у приклад Євросоюз, який ухвалив низку новаторських рішень.

Фактично Північноатлантичний альянс не зважився на жоден крок для протистояння російській агресії проти України. При цьому, найбільш реалістичним сценарієм є те, що Україна отримає від Німеччини бронетранспортери Marder.

Про це повідомляє The Guardian та Der Spiegel, з посиланням на заяву міністра закордонних справ Дмитра Кулеби в Давосі.

Очільник українського МЗС охарактеризував позицію НАТО в українсько-російській війні як «фактично бездіяльність». Поки альянс повністю самоусунувся на задній план, Кулеба похвалив Євросоюз за «революційне» рішення підтримати Україну.

«НАТО як альянс, як організація повністю відсунута на другий план і фактично нічого не робить. Мені прикро казати про це», – зізнався дипломат.

Кулеба пригадав, що на початку війни в суспільній думці побутувало уявлення про сильне НАТО та ЄС, який «здатен лише висловлювати різні рівні занепокоєння». Та війна, на його думку, стала випробуванням, яке «зірвало маски».

У МЗС відреагували на спрощення видачі паспортів росії українцямУ МЗС України засудили указ президента росії володимира путіна щодо спрощення видачі російських паспортів - він дозволить примушувати жителів Херсонської та Запорізької областей до зміни громадянства.

При цьому, український дипломат поставив у приклад Євросоюз, який ухвалив низку новаторських рішень. Частину з них, імовірно, «самі вони не очікували схвалити». Водночас Кулеба визнав, що Україна отримує допомогу від низки членів НАТО.

Водночас, міністр зазначив, що отримання німецьких танків Leopard залишається у мріях української армії, назвавши найбільш реалістичний сценарій.

Він повідомив, що інші поставки все ще в русі, зокрема українські військові продовжують навчання на німецьких САУ PzH 2000.

«Ми мріємо про Leopard, але до цього нам ще далеко... А ще є сага про «Гепарди», але мені потрібен попкорн, щоб дочекатися її завершення», - наголосив міністр.

Кулеба розкритикував Німеччину за затримки у постачанні такої необхідної для української армії зброї. Він наголосив, що Берлін не хоче брати на себе провідну роль у постачанні озброєння, тоді як армія рф продовжує нищити українські міста.

«Але якби в Німеччині загинуло стільки ж людей, скільки у нас - чого я, звичайно, не бажаю німцям - тоді федеральний уряд вимагав би того ж, що й ми», - сказав очільник МЗС.

Як ми раніше повідомляли, Дмитро Кулеба вважає, що якщо НАТО не закрило небо над Україною, то й на силове зняття морської блокади росії Захід не наважиться.

Нагадаємо, що Арестович повідомив, чи постраждали поставки західної зброї через обстріли рф.

Також нагадаємо, що близько 20 країн оголосили про нову військову допомогу для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: