Фінляндія ухвалила офіційне рішення про вступ у НАТО і повідомила, коли подасть заявку

Читать на русском
Скандинавська країна офіційно подасть заявку на членство в НАТО. Відповідне рішення було прийнято на тлі російського вторгнення в Україну.
EADaily

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо разом із прем’єр-міністром оголосили у неділю, 15 травня, що скандинавська країна офіційно подасть заявку на членство в НАТО. Відповідне рішення було прийнято на тлі російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Sky News, з посиланням на їх заяву під час спеціально скликаної прес-конференції.

Зазначається, що рішення ухвалене на спільному засіданні президента країни та урядового комітету із зовнішньої політики та політики безпеки.

При цьому, рішення обговорюватиметься у парламенті у понеділок, і голосування, ймовірно, відбудеться у вівторок. Очікується, що заявка буде подана у середу.

Обережне НАТО: як Україні розвивати подальші стосунки з АльянсомЧому не варто сподыватися на будь-яку участь НАТО у захисті України, та як нашій державі змінити стратегію взаємовідносин з Альянсом - у матеріалі політолога Олександра Радчука.

Як заявив Нііністьо, Фінляндія готова відкрити нову еру у відносинах із НАТО. Згідно з його словами, з моменту російського вторгнення в Україну «багато сталося».

«Це історичний день. Відкривається нова ера... Безпека - це не гра з нульовою сумою. Коли безпека Фінляндії максимальна, вона ні від кого не залежить, підвищується загальна безпека», - наголосив він.

Водночас, прем'єр-міністр Санна Марін назвала рішення подати заявку про вступ до НАТО історичним.

«Наше рішення історичне. Сподіваюся, коли парламент погодиться з позицією, рішення матиме максимально сильну основу. Для нас найважливіше безпека Фінляндії, але як член НАТО Фінляндія також візьме на себе відповідальність за безпеку всього альянсу. Рішення також зміцнить ЄС, чий голос у НАТО може стати сильнішим», - додала вона.

Нагадаємо, Столтенберг заявив, що процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО піде швидко. А погрози росії говорять про її непошану права кожної нації самій обирати майбутнє.

Напередодні ЗМІ писали, що Фінляндія та Швеція планують подати свої заявки до НАТО одночасно на початку наступного тижня.

Раніше ми повідомляли, що Туреччина негативно ставиться до наміру Швеції і Фінляндії вступити до НАТО. Оскільки вважає скандинавські країни притулком для «терористичних організацій».

У росії раніше вже загрожували Фінляндії та Швеції «негативними наслідками» у разі вступу до Альянсу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: