Столтенберг пообіцяв «швидко» прийняти до НАТО Фінляндію та Швецію, якщо вони подадуть заявку

Читать на русском
Столтенберг заявив, що процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО піде швидко. А погрози росії говорять про її непошану права кожної нації самій обирати майбутнє.

Якщо Фінляндія та Швеція вирішать подати заявку на вступ до НАТО, процес їхнього вступу «піде швидко».

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг, передає CNN.

«Ми ведемо діалог з Фінляндією та Швецією, і це їхнє рішення. Але якщо вони вирішать подати заявку, Фінляндія та Швеція будуть тепло зустрінуті, і я очікую, що процес піде швидко», – сказав Столтенберг журналістам.

Фінляндія не звертатиме уваги на погрози росії при вступі до НАТО – глава МЗСГельсінкі куди більше цікавиться питанням синхронізації зі Швецією дати вступу в НАТО, ніж істериками з москви

Він також наголосив, що кожна нація в Європі має право сама визначати своє майбутнє. І коли росія намагається загрожувати чи залякувати Фінляндію та Швецію, це просто демонструє, що вона «не поважає основне право кожної нації обирати свій власний шлях».

«Реальність така, що Фінляндія та Швеція вже дуже близькі до НАТО, і ми працюємо разом, ми діємо разом, ми проводимо спільні навчання. І як тільки ми ухвалимо рішення запросити їх, це стане сильним політичним сигналом про те, що безпека Фінляндії та Швеції є важливою для всіх союзників по НАТО», — додав він.

Нагадаємо, на тлі війни в Україні та російської загрози Фінляндія та Швеція задумалися про те, щоб відмовитися від політики нейтралітету та вступити до НАТО. Країни можуть подати заявку одночасно.

У росії вже погрожували «наслідками» у разі такого рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: