Фінляндія готова до відмови від російського газу вже в травні – ЗМІ

Читать на русском
Існуючої газової інфраструктури Фінляндії може бути недостатньо для заміни газу з росії - проте в енергетичному балансі країни газ відіграє несуттєву роль
Ілюстративне фото24 канал

Фінляндія готується до того, щоб вже з травня 2022 року повністю відмовитися від використання російського газу в промисловості та повсякденності.

Про це повідомляє фінське видання Helsingin Sanomat.

Фінляндія не збирається платити за газ в рублях, як того зажадала росія. У фінської Державної компанії Gasum є термін до 20 травня (як і у багатьох інших країн ЄС - споживачів газу з росії), щоб дати росії точну відповідь, але вже зараз ясно, що він буде негативним.

Кулеба звернувся до ЄС: плата за газ у рублях буде допомогою у вбивстві українцівУ Міністерстві закордонних справ звернулися до країн Євросоюзу з попередженням не купляти російських газ за рублі.

З огляду на це, варто очікувати, що з 21 травня подача газу до Фінляндії та більшу частину Європи припиниться. Існуючої газової інфраструктури Фінляндії може бути недостатньо для заміни газу з росії - проте в енергетичному балансі країни газ відіграє несуттєву роль, всього лише близько 5%. Найбільші проблеми у Фінляндії очікуються хіба що для промисловості, де використовуються дві третини газу, зокрема, в компаніях хімічної та лісової промисловості.

Раніше в російському монополісті «Газпромі» підтвердили, що повністю призупинили постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) і PGNiG (Польща) у зв'язку з неоплатою в рублях.

Президент США Джозеф Байден заявив, що США не дозволять росії залякувати або шантажувати європейських партнерів поставками газу. Також США не дозволять Росії використовувати свою нафту, щоб уникнути наслідків агресії.

Раніше також стало відомо, що влада Молдови шукають альтернативи газу з росії - уряд держави хоче знову купувати блакитне паливо на спотовому ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: