Вступ Швеції і Фінляндії у НАТО: країни відреагували на заяву Ердогана проти їх членства

Читать на русском
Сьогоднішня заява президента Туреччини Ердогана щодо членства Швеції та Фінляндії в НАТО стала несподіванкою для обох країн.
Ілюстративне фотоFacebook

Сьогоднішня заява президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана щодо негативного ставлення до членства Швеції та Фінляндії в НАТО стала несподіванкою для обох країн, зокрема, для міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Про це повідомляє SVT.

«Я зустрілася зі своїм турецьким колегою напередодні, і ми також обговорювали можливу заявку Швеції на членство в НАТО кілька тижнів тому на двосторонній зустрічі», – сказала вона.

У росії погрожують Фінляндії та Швеції військовим вторгненнямУ росії заявили, що при вступі Фінляндії та Швеції в НАТО території цих країн стануть можливою і законною метою для російських військових

При цьому, міністр зазначила, що сподівається отримати позитивні повідомлення від усіх країн.

«У нас хороші та конструктивні стосунки, і вони нам нічого подібного не сказали. Ні посли НАТО, ні жодна з 30 країн не представили нічого подібного. Я сподіваюся, що ми зможемо обговорити все, і якщо вирішимо подати заявку на членство в НАТО, отримаємо позитивні повідомлення від усіх країн», - заявила Лінде.

Водночас, голова МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто також заявив, що його турецький колега раніше висловлювався позитивно щодо членства двох скандинавських країн у НАТО.

«У цьому процесі нам потрібно терпіння. Ці речі завжди пов’язані з політикою. Більшість проблем завжди можна вирішити», - сказав він, коментуючи заяву Ердогана.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Туреччина негативно ставиться до наміру Швеції і Фінляндії вступити до НАТО. Оскільки вважає скандинавські країни притулком для «терористичних організацій».

Раніше Столтенберг заявив, що процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО піде швидко. А погрози росії говорять про її непошану права кожної нації самій обирати майбутнє.

Напередодні ЗМІ писали, що Фінляндія та Швеція планують подати свої заявки до НАТО одночасно на початку наступного тижня.

У росії раніше вже загрожували Фінляндії та Швеції «негативними наслідками» у разі вступу до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: