Фінляндія заявила про готовність подавати заявку в НАТО

Читать на русском
У Фінляндії планують подавати заявку в Альянс синхронно зі Швецією, яка також готується до вступу в НАТО
Ілюстративне фотоpicture-alliance

Фінляндія повністю готова подавати [заявку на членство в НАТО. Очікується, що це відбудеться вже в найближчі тижні.

Про це заявив заступник голови Комітету у закордонних справах фінського парламенту, колишній міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя, повідомляє фінське видання Helsingin Sanomat.

Видання зазначає, що 21 квітня фінські депутати парламенту провели в Стокгольмі зустріч з главою парламенту Швеції Андреасом Норленом, представниками комітетів у закордонних справах і обороні, а також з міністром закордонних справ Анн Лінде і міністром оборони Петером Хультквістом.

Обережне НАТО: як Україні розвивати подальші стосунки з АльянсомЧому не варто сподыватися на будь-яку участь НАТО у захисті України, та як нашій державі змінити стратегію взаємовідносин з Альянсом - у матеріалі політолога Олександра Радчука.

«Я поінформував шведську сторону, що у Фінляндії більшість громадян виступають за членство в НАТО. Це означає, що ми відправимо заявку на вступ до Альянсу в найближчі тижні, навесні. Я сказав це незалежно від того, чи вважаю я це доброю чи поганою справою» - сказав Туоміоя, додавши, що в інтересах Швеції та Фінляндії спільно вирішити всі питання, пов'язані зі вступом до Альянсу, і синхронно подати заявку.

Нагадаємо, на тлі війни росії проти України Фінляндія і Швеція, які вкрай перейнялися своєю безпекою, готові вже влітку 2022 року відмовитися від політики нейтралітету та приєднатися до НАТО.

У росії негайно вибухнули погрозами, заявивши, що вступ Фінляндії та Швеції в НАТО може призвести до негативних наслідків, зокрема до нестабільності на півночі Європи та почали демонстративно підтягувати залишки своєї армії до фінського кордону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: