ДТП із нардепом Трухіним: хронологія подій

Читать на русском

Майже через пів року з моменту ДТП за участю народного депутата Олександра Трухіна справа отримала новий поворот – з'явилося відео з місця події, на якому зафіксовано, як нардеп пропонував хабар поліцейським. Наступного дня Трухіна виключили з партії «Слуга народу», проти нього порушили кримінальне провадження, а Держбюро розслідувань у відповідь поділилося відео, яке нібито доводить, що депутат не перебував за кермом у момент ДТП. «Слово і діло» пропонує подивитися, як розвивалися події з Трухіним від дня аварії і до сьогодні.

Дорожньо-транспортна пригода за участю Олександра Трухіна сталася увечері 23 серпня на Бориспільській трасі. Автомобіль Audi, за кермом якого, за словами очевидців, перебував нардеп, не дотримувався безпечної дистанції та швидкості руху і зіткнувся з автомобілем Ford, який своєю чергою протаранив Daewoo. В результаті постраждали шестеро людей.

Трухін, знову ж таки, за словами свідків, перебував у стані алкогольного сп'яніння, але відмовився пройти тест. Інші особи, які їхали в його машині, теж мали ознаки алкогольного сп'яніння.

У поліції про ДТП повідомили лише за тиждень, не називаючи імен учасників. Кримінальною справою за фактом ДТП зайнялося Державне бюро розслідувань.

Спочатку новину про ДТП дали кілька десятків видань (серед постраждалих був голова комітету арбітрів Української федерації футболу Лучано Лучі), але за кілька днів інформацію з сайтів було видалено.

Сам Трухін підтвердив, що потрапив в аварію лише 1 вересня: заявив, що не збирався це приховувати, допомагав поліцейським і дав усі свідчення. «Одразу після інциденту я сам зв'язався з колегами по партії, повідомив, що сталося. При цьому, незважаючи на шок від аварії, я добровільно надав документи співробітникам Національної поліції, максимально сприяв їм у зборі інформації при реєстрації ДТП і дав усі необхідні свідчення», – повідомив депутат.

Тим часом правоохоронці не могли повідомити, хто ж був за кермом Audi. У жовтні в Держбюро розслідувань розповіли, що допитали більше 10 свідків, але відео ДТП у слідства немає.

У «Слузі народу» до Трухіна не вживали жодних дисциплінарних заходів – сказали, що причин для цього немає.

Нардеп Трухін від початку каденції виконав трохи більше 20% обіцянокСкандальний нардеп Олександр Трухін виконав 10 обіцянок із 46, провалив – 7, решта поки що в процесі реалізації.

Новий поворот у справі стався на початку лютого: видання «Українська правда» опублікувало відео з нагрудної камери поліцейського, який був на місці ДТП. На відео зафіксовано, як Трухін хоче втекти з місця події, а також пропонує поліцейським хабар у 150 тисяч. Крім того, каже, що зателефонує Денису Монастирському, щоби вирішити проблему.

У «Слузі народу» блискавично відреагували на оприлюднене відео – Трухіна виключили із партії та збираються вигнати з фракції. Стосовно нардепа також порушено кримінальну справу – через пропозицію надати неправомірну вигоду поліцейському.

У Держбюро розслідувань заявили, що у них відео з нагрудної патрульної камери не було, але тепер вони його вивчать. Самого поліцейського Сергія Петрика вже викликали на допит.

Трухін же заявив, що йому соромно за поведінку на місці ДТП – це через стан шоку. «Я усвідомлюю свою політичну відповідальність і розумію рішення своїх однопартійців та колег щодо фракції… Я не приховую, що хотів якнайшвидше піти з місця аварії. Я усвідомлював свій статус народного депутата, і передбачав публічний резонанс, до якого призведе аварія незалежно від того, чи я винен чи ні. Я не втік і не ховався з місця аварії ще до прибуття поліцейських, а хотів піти, коли вже надали допомогу всім учасникам ДТП. Якщо команда і ситуація змусить скласти мандат, я готовий понести цю відповідальність», – сказав нардеп наступного дня після публікації відео.

Через три дні після публікації відео відреагував міністр внутрішніх справ: «Я вважаю, що будь-яка людина, у тому числі й нардеп, про якого ви кажете, має нести відповідальність за все, що вчинила. Чи дзвонив він мені з місця події чи після? Я можу сказати... Я надзвичайно негативно ставлюся до будь-яких питань «вирішувати», тому мені ніхто з цього питання не може дзвонити. І якби він мені подзвонив, то був би посланий у той самий момент».

7 лютого Держбюро розслідувань заявило, що за кермом Audi сидів не нардеп Трухін, а «людина в одязі червоного кольору» – це зафіксувала остання на той час робоча камера в центрі Борисполя. На ділянці, де сталася аварія, камери не було. Тому проводиться низка експертиз, щоб встановити особу водія.

Також у ДБР з'ясовують, чому поліція не передала відео із нагрудної камери патрульного. Сам поліцейський Петрик каже, що, як і належить, здав її на зберігання наприкінці робочого дня.

Як у соцмережах відреагували на відео з місця ДТП із Трухіним – у добірці «Слово і діло».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував публікацію скандального відео із Олександром Трухіним.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: