Нардеп Трухін від початку каденції виконав трохи більше 20% обіцянок

Читать на русском
Скандальний нардеп Олександр Трухін виконав 10 обіцянок із 46, провалив – 7, решта поки що в процесі реалізації.
ua.news

Народний депутат Олександр Трухін знову опинився в епіцентрі скандалу через ДТП за його участю, яке сталося ще у серпні 2021-го. ЗМІ опублікували відео з місця події, на якому зафіксовано, як депутат пропонував хабар поліцейським і хотів залишити місце ДТП. Нині щодо Трухіна порушено кримінальну справу, його оперативно виключили з партії «Слуга народу» і, ймовірно, найближчим часом виключать із фракції. «Слово і діло» пропонує розібратися, наскільки відповідально Трухін виконує свої депутатські обіцянки.

За даними «Слово і діло», Олександр Трухін дав 46 обіцянок: виконав – 10 (22%), не виконав – 7, у процесі реалізації залишається 29.

Протягом каденції Трухін 5 разів виступав у Верховній раді з місця та 48 разів з трибуни, направив 6 депутатських запитів (два до президента та чотири до Кабміну), став співавтором 30 законопроєктів.

Дати брифінг щодо ДТП та звітувати перед виборцями: які обіцянки провалив нардеп

Щодо серпневої ДТП Олександр Трухін давав лише одну обіцянку: за два тижні після події пообіцяв провести розширений брифінг – «коли буде фактаж від правоохоронних органів». Досі такий брифінг депутат не організував, можливо, останні події все-таки спонукають його до цього.

Інші невиконані обіцянки Трухіна – з передвиборчої програми партії та меморандуму «Слуги народу».

Так, Трухін не виконав обіцянку бути присутнім на всіх пленарних засіданнях парламенту та комітетів. Він попустив пленарні засідання у липні та восени 2020 року, лютому, березні, квітні та травні 2021-го. Загалом він був відсутній на 26 із 257 засідань.

Не виконана програмна обіцянка регулярно звітувати перед виборцями. Одну свою сторінку у Фейсбуці Трухін закрив, остання публікація там була ще від серпня 2021 року, на другій сторінці остання публікація взагалі від липня 2019-го. Трухін також не веде блоги у рейтингових ЗМІ, у нього немає Telegram-каналу або профілю в іншій соціальній мережі. Тому інформацію про його роботу виборцям отримати складно.

Трухін не виконав обіцянку підтримувати всі законопроєкти, які передбачає передвиборча програма «Слуги народу». Наприклад, він не голосував за законопроєкт про оборонні закупівлі, зміни до Податкового кодексу щодо покращення інвестиційного клімату в Україні (№4090), законопроєкт №5156 щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України.

Давид АрахаміяНародний депутат України
Арахамія пообіцяв виключити Олександра Трухіна із фракції "Слуга народу"Сказано 1 лютого 2022 р.Статус обіцянки: У процесі

Крім того, нардеп не виконав обіцянку запровадити процедуру позбавлення мандата за прогули. Поки що Верховна рада ухвалила лише законопроєкт, який передбачає позбавлення депутатів виплат у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань або засідань комітетів. Трухін цю ініціативу підтримав.

Ми вважаємо невиконаною обіцянку добровільно скласти мандат у разі порушення принципів меморандуму. Як бачимо, деякі пункти Трухін уже порушив. А ситуація з ДТП та виключенням із партії – це явно порушення пункту «бути гідним звання народного депутата та представника партії в парламенті, не допускаючи поведінки, яка може викликати громадський осуд»

Які обіцянки виконав Трухін

Усі виконані обіцянки Трухіна, крім однієї, з передвиборчої програми партії.

Від себе особисто депутат пообіцяв голосувати за державний бюджет на 2021 рік, назвавши його реалістичним. Обіцянка – виконана.

Виконано обіцянку з меморандуму партії голосувати особисто та не використати картку колег – Трухін на кнопкодавстві спійманий не був.

Крім того, Трухін підтримав законопроєкт щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами, згідно з яким за кнопкодавство загрожує кримінальна відповідальність. Таким чином він виконав програмну обіцянку ввести процедуру позбавлення мандата за неперсональне голосування.

Трухін голосував за внесення змін до Конституції щодо недоторканності народних депутатів, а також за закон про імпічмент президента, виконавши відповідні обіцянки.

У мережі обговорюють нове відео з місця ДТП із нардепом ТрухінимЯк у соцмережах відреагували на нове відео з місця ДТП із депутатом Трухіним. На відео зафіксовано, як нардеп пропонує хабаря поліцейському.

Крім того, нардеп виконав обіцянку притягти чиновників до відповідальності за незаконне збагачення. Він підтримав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та покарання за придбання таких активів», а також законопроєкт про відповідальність за недостовірне декларування.

Депутат голосував за законопроєкти, необхідні для впровадження автоматичного контролю ваги та швидкості автомобілів на дорогах.

Нагадаємо, ДТП за участю Олександра Трухіна сталася під Києвом 23 серпня минулого року. За словами свідків, депутат перебував за кермом автомобіля у нетверезому стані, але Трухін це заперечує. Розслідуванням справи зайнялося Державне бюро розслідувань, за кілька місяців правоохоронці не змогли встановити, хто був за кермом, та знайти відео з камер.

1 лютого видання «Українська правда» опублікувало відео з нагрудної камери поліцейського: на ньому зафіксовано, що Трухін хотів втекти з місця ДТП та пропонував правоохоронцям хабар. За цим фактом Ірина Венедіктова доручила відкрити кримінальне провадження.

У Держбюро розслідувань заявили, що вони не мали матеріалів, які оприлюднили журналісти, але тепер вони їх вивчать.

Сьогодні вранці Трухіна вже виключили з партії «Слуга народу» і, судячи із заяви Олени Шуляк та Давида Арахамії, найближчим часом виженуть із фракції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: