Гачок ОРДЛО: які сценарії Росія готує окрім військового вторгнення

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Попередньо відомо про плани вже наступного тижня у Берліні провести зустріч радників Нормандського формату – черговий етап дипломатичних перемовин, від перебігу та результатів яких стане зрозумілою подальша доля тимчасово окупованих територій ОРДЛО. Тобто за яким сценарієм відбуватимуться події довкола можливої концентрації російських військ на кордонах з Україною та наскільки реальною є загроза повномасштабного вторгнення Росії.

Загроза військового наступу з боку Росії залишається найважчим за своїми наслідками рішенням для російських еліт, проте все більше очевидно те, що в Кремлі готуються до інших альтернативних сценаріїв поширення свого геополітичного впливу на Україну. Деякі з них виглядають не менш небезпечними, ніж так звана «велика війна».

Які сценарії Росія готує окрім військового вторгнення?

Спокусити та загарбати

Один із найбільш вірогідних сценаріїв з боку Кремля – піти на поступки у дипломатичних перемовинах в обмін на обіцянку умовного «повернення» ОРДЛО та інкорпорації цих територій до Луганської та Донецької областей.

Можливе вторгнення РФ в Україну: як Захід готовий відповісти на російську агресіюЧим Україні зможуть допомогти США, країни-члени ЄС та інші союзники у разі повномасштабного вторгнення Росії.

При цьому Росія, ймовірно, буде наполягати на наданні цим областям автономії із правом визначати вектор зовнішньої політики.

Цей сценарій небезпечний тим, що йдучи на умовні поступки – Росія зможе досягти своїх геополітичних цілей без повномасштабного наступу, більше того – збереже свої стартові можливості, навіть не ризикуючи власними військами.

Цілком ймовірно, що таке рішення може бути ухвалено під час перемовин двох глав держав України та Росії за посередництва президента Туреччини. Ймовірно, таке рішення в тому чи іншому вигляді може бути легалізовано через проведення Всеукраїнського референдуму. Проте однозначно будь-які спроби повернення ОРДЛО у нинішньому вигляді на умовах Росії – викличе суттєву політичну дестабілізацію у внутрішній політиці в Україні. План Кремля – максимально продовжити у часі внутрішньополітичну ескалацію для того, аби така криза призвела до дострокових виборів президента України. За таким сценарієм – нового президента Україна обиратиме вже за участю більш ніж 3 мільйонів громадян, які нині проживають на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО.

Ще один варіант такого сценарію – збереження послідовності виборів в Україні, й обрання у 2023 році нового парламенту із приходом суттєво більш впливових однієї чи кількох фракцій із проросійськими настроями. Наприклад, це можуть бути більш досвідчені ОПЗЖ та радикальніша сила, яка буде орієнтуватися на молодший електорат – партія «Наші». В будь-якому разі, наступні президентські вибори можуть стати новим розділом в історії України у боротьбі за свій геополітичний вибір.

Сценарій метастаз

Росія давно і системно роздає російські паспорти громадянам України, які проживають в ОРДЛО. Ба, більше – лідери сепаратистських утворень вступили у лави російської провладної партії «Єдина Росія», а це означає, що, фактично, Кремль поступово легалізовує свою участь у керівництві окупаційними адміністраціями.

Компроміс чи мир з позиції сили: як змінювалася думка українців щодо розв'язання конфлікту на ДонбасіЗа роки війни на Донбасі менше українців згодні на мир за будь-яку ціну, але більше почали виступати за частковий компроміс.

Тож у випадку непоступливості України у виконанні наявних, або підписанні нової редакції Мінських угод, РФ може піти на більш сміливий крок і визнати так звані «ДНР-ЛНР» за прикладом грузинських територій Абхазії та Північної Осетії – «незалежними» державами. Згодом, вони можуть бути так само визнані суб’єктами Російської Федерації. Путінський режим в такому випадку досягає ключової мети – відкрите розміщення своїх військ на території ОРДЛО.

Надалі для України це означатиме фактичну неможливість деокупації цих територій військовим шляхом, а у геополітичному плані – створюється плацдарм для захоплення нових територій під приводом захисту «російськомовного населення».

Замість повномасштабного наступу – Кремль може поступово відвойовувати території Донецької та Луганської областей доти, доки не відчує значних втрат не лише на фронті, але й від санкцій та системних дій партнерів України. Анексією та «возз’єднанням» територій нібито займатимуться війська «незалежних» держав «ДНР-ЛНР».

Ще одна анексія

Насправді, ще один варіант – визнання Росією «ДНР-ЛНР» незалежними державами, вкупі із входженням цих територій як окремих суб’єктів до складу РФ, проте без подальших активних дій із захоплення нових українських територій.

Переговори в Нормандському форматі: що обговорюватимуть радники і чим особлива зустрічРадники лідерів нормандської четвірки проведуть переговори 26 січня у Парижі. Докладніше – у матеріалі.

Натомість Росія створить ще один посилений військовий плацдарм на території України, на якому розмістить ядерну зброю. Такі дії керівництво Росії для самих росіян пояснить відповіддю на відмову США та НАТО від планів щодо подальшого нерозширення за рахунок України та Грузії.

Окрім геополітичних викликів, сценарії із визнанням ОРДЛО «незалежними» державами з боку РФ матимуть ще й значний вплив на внутрішньополітичну ситуацію всередині України. Адже це продемонструє неспроможність української влади ані до повернення окупованих територій, ані до встановлення обіцяного у політичних програмах миру на Сході України. Адже ще одні анексовані в України території – плацдарм для подальших агресивних загарбницьких кроків Росії.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: