Компроміс чи мир з позиції сили: як змінювалася думка українців щодо розв'язання конфлікту на Донбасі

Читать на русском

Згідно з останнім опитуванням, яке провела група «Рейтинг», більшість українців виступають за перегляд Мінських угод (хоч і не всі знайомі з їхнім змістом), а майже половина опитаних підтримують ідею розширення Нормандського формату переговорів. За роки, поки що йде війна на Донбасі, менше українців вважають, що потрібен «мир за будь-яку ціну», при цьому усе більше громадян згодні на компроміси заради миру. На інфографіці «Слово і діло» – як змінювалася думка українців щодо шляхів розв'язання конфлікту на Сході.

У жовтні 2014 року 27,8% опитаних українців підтримували мир за будь-яку ціну та згоду на будь-які компроміси. До лютого 2019 року згодних на це істотно поменшало – 14%. Але у лютому 2020 року на мир за будь-яку ціну були згодні вже 56% українців, до літа 2021-го їхня кількість знизилася до 17,6%.

У 2014 році 22,6% українців вважали, що заради миру потрібно йти на компроміси, але не на всі. У червні цього року цю позицію розділяли вже 45,6% опитаних.

З 2014 року зросла також кількість українців, які вважають, що мир на Донбасі можна встановити лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе: у жовтні 2014-го так думали 15,8% опитаних, у червні 2021-го – 23,7%.

Щодо політичного майбутнього ОРДЛО. Восени 2015 року 45,5% українців виступали за повернення територій на колишніх умовах, 32,5% – із більшою незалежністю від Києва. Влітку цього року вже більше українців виступали за повернення територій на колишніх умовах – 54,6%, і менше за розширення їхньої самостійності – 13,1%.

Автономію територій «ДНР» та «ЛНР» у складі України у червні цього року підтримували 13,3% опитаних українців.

Підтримка незалежності цих територій завжди була невеликою: 7% восени 2014 року та 2,6% у червні 2021-го. За входження ОРДЛО до складу Росії у 2014 році виступали 5,2% опитаних, у червні цього року – 3,1%.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як змінювалася риторика президента Володимира Зеленського щодо Донбасу.

Також читайте у колонці Дениса Поповича, що може стримувати Кремль від вторгнення в Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: