Переговори в Нормандському форматі: що обговорюватимуть радники і чим особлива зустріч

Читать на русском
Радники лідерів нормандської четвірки проведуть переговори 26 січня у Парижі. Докладніше – у матеріалі.
Слово і діло

У Парижі сьогодні, 26 січня, відбудеться зустріч у Нормандському форматі на рівні політичних радників глав держав. Переговори примітні тим, що, по-перше, відбуватимуться на тлі небувалого загострення відносин РФ та Заходу, а також загрози вторгнення Росії до України; а по-друге, востаннє радники зустрічалися в очному форматі ще у 2020 році – після були лише відеоконференції (і зустрічі у неповному складі). Докладніше про те, що обговорюватимуть сьогодні і які очікування від переговорів – у матеріалі «Слово і діло».

Зустріч радників у Парижі: учасники та теми для обговорення

Зустріч радників лідерів Нормандської четвірки відбудеться 26 січня в Єлисейському палаці в Парижі. Точний час переговорів невідомий, спільної пресконференції за підсумками не буде.

Від України буде присутній керівник Офісу президента Андрій Єрмак, від Франції – радник президента Еммануель Бонн, від Німеччини – радник канцлера Єнс Плетнер, від Росії – заступник глави адміністрації президента Дмитро Козак.

Теми для переговорів стандартні – виконання Мінських угод та загроза ескалації конфлікту в Україні.

Ще однією темою, яку раніше анонсував Андрій Єрмак, може бути залучення німецьких та французьких партнерів до верифікації режиму припинення вогню на Донбасі.

Німецьке інформагентство dpa з посиланням на джерела також писало, що на сьогоднішній зустрічі радники «хочуть визначити дату, коли Україна проведе переговори із сепаратистами щодо особливого статусу Донбасу». Проте Єрмак спростував цю інформацію.

«Ми говоритимемо про відновлення режиму повного припинення вогню, який, на жаль, працює з великими порушеннями. Говоритимемо про гуманітарні питання, про відкриття пропускних пунктів та майбутню роботу Нормандського формату. Позиція України, яку багато разів висловлювали на різних рівнях, незмінна, вона відповідає українським інтересам. Жодних прямих переговорів із сепаратистами не було і не буде», – заявив Єрмак.

Також ще раніше керівник ОПУ спростував чутки про те, що заради сьогоднішньої зустрічі у Парижі уряд змушений був відкликати законопроєкт «Про основи державної політики перехідного періоду».

Які у сторін очікування від переговорів «нормандських» радників

Президент Володимир Зеленський напередодні зустрічі випустив відеозвернення, в якому розповів про свої очікування: «Ми працюємо, щоб якнайшвидше відбулася зустріч чотирьох президентів для майбутнього наступу миру в Україні. Рожевих окулярів немає, дитячих ілюзій немає. Але є надія, спокій, витримка та робота 24 на 7. Тож буде результат і мир».

Безпосередній учасник зустрічі Андрій Єрмак сподівається, що Німеччина та Франція займуть проактивну позицію на переговорах 26 січня. Крім того, він сподівається, що можна буде домовитися про дотримання режиму припинення вогню на Донбасі та чіткий механізм його верифікації.

Нормандський саміт у Парижі: як виконується комюніке за підсумками зустрічіНормандська четвірка зустрічалася вісім місяців тому, коли новий саміт – поки невідомо, адже прогресу по минулим домовленостям практично немає.

«Вважаю, ми зможемо справді пройтися повністю по мінських домовленостях. Українська сторона має чіткі відповіді та нашу позицію щодо кожного пункту. Ми готові аргументовано відстоювати українську позицію, я сподіваюся на конструктивний діалог, за часом він триватиме стільки, скільки потрібно. Упевнений, що наша делегація готова до цих переговорів, ми зробимо все, щоб досягти максимального результату», – розповів він.

У Кремлі заявили, що їхній представник на зустрічі «доведе до радників занепокоєння Росії щодо стану справ на Донбасі». Раніше у Росії звинуватили Україну у «стягуванні військ до лінії розмежування на Донбасі».

У Франції та Німеччині вітали зусилля щодо дипломатичного врегулювання російсько-українського конфлікту. «Я думаю, що наступна зустріч зовнішньополітичних радників і перспектива наступної зустрічі в Нормандському форматі, дасть нові позитивні очікування і дозволить досягти результатів», – вважає Еммануель Макрон.

Переговори «нормандської четвірки»: чи буде зустріч на найвищому рівні

У переговорах «нормандської четвірки» на рівні лідерів держав вже досить довга пауза: востаннє вони зустрічалися в грудні 2019 року. За результатами перемовин сторони ухвалили спільне комюніке, пункти якого мали бути виконані до весни 2020-го. Але через пандемію, відсутність прогресу у виконанні домовленостей та небажання Росії нова зустріч так не відбулася.

Новий канцлер Німеччини Олаф Шольц, а також президент Франції Еммануель Макрон виступають за пожвавлення Нормандського формату.

Начебто не проти і Росія. Але, за словами прессекретаря президента Дмитра Пєскова, для нової зустрічі потрібно заздалегідь підготувати спільний документ, який «відображав би спільне розуміння». «Російська сторона теж готова предметно домовлятися, але перед тим, як предметно домовлятися, потрібно предметно виконати домовленості. Інакше вантажити нові нездійсненні домовленості на невиконані домовленості – не думаємо, що це правильна практика», – додав він.

Активно виступає за проведення зустрічі «нормандської четвірки» й Україна. Президент Володимир Зеленський також хотів, щоб США приєдналися до цього формату: у Державному департаменті відмовилися, але обіцяли надавати допомогу.

Можливо, конкретика щодо зустрічі лідерів «нормандської четвірки» з'явиться до кінця тижня після телефонних переговорів Еммануеля Макрона та Володимира Путіна. Президент Франції має намір порушити питання про проведення саміту у розмові.

Нагадаємо, до Держдуми Росії внесли пропозицію визнати «ДНР» та «ЛНР». У колонці Дениса Поповича можна почитати, чим такі дії загрожують Україні.

Також ми писали, чим завершився перший раунд переговорів Росії та США у Женеві.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: