Розстріл у Дніпрі: у військовій частині процвітали тортури та приниження - ексвійськовослужбовець

Читать на русском
Військовослужбовець проходила службу в цій частині в період з 2018 по 2019 роки. Вона служила на посаді старшого майстра інженерно-технічних засобів охорони
Олена ЛиповенкоСвобода слова Савіка Шустера

Військова частина 3021 Національної гвардії України, де сталася трагедія з розстрілом солдатом власних товаришів по службі, і раніше «славилася» нездоровою атмосферою. Так, у 2018-2019 роках щонайменше двоє військових наклали на себе руки. Ще дві спроби суїциду були зафіксовані з жовтня по кінець грудня 2021 року, а п'ять військових покинули частину, пішовши або з перекладом, або зі служби взагалі.

Про це розповіла колишня військовослужбовець частини 3021 Національної гвардії України Олена Липовенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Навколо військової частини в Дніпрі, де стався розстріл, розгортається грандіозний скандал – ЗМІВійськовослужбовці частини, де стався розстріл військових, готові розповісти публічно про всі випадки злочинів, які відбувалися в підрозділі

Липовенко проходила службу в цій частині в період з 2018 по 2019 роки. Вона служила на посаді старшого майстра інженерно-технічних засобів охорони - в окремому взводі, зокрема, несла вартову службу.

«Я хочу зазначити: з тим, чим я особисто зіткнулася, може зіткнутися кожна людина, кожен громадянин, кожен нацгвардієць. Так, були в тій частині військовій і тортури, і цькування, і моральний тиск. Особливо на тих, хто більш розумний, більш досвідчений, які не курять, не п'ють, які хочуть домогтися якоїсь справедливості»- розповіла вона.

За її розповіддю, командування частини та офіцери добили її здоров'я, змушуючи нести службу у хворому і виснаженому стані, над нею при цьому знущалися, і довели жінку до майже що коматозного стану.

_«Особисто я зіткнулася з тим, коли я захворіла, мене добили, моє здоров'я добили ще сильніше, не даючи мені вихідних, не даючи мені можливості відновити своє здоров'я. Мене кидали на військову службу, надягаючи бронежилет розміром 6. Це 18 кілограмів. Коли під час служби я знепритомніла, мої командири мене закрили в кабінетах своїх і не відпускали. Вони сміялися наді мною. Я сказала, що з собою щось зроблю або надайте мені допомогу, тому що я помру. Що сталося: у мене до цього був вірус, температура 38-39 довгий час. Потім була внутрішня кровотеча на тлі температури високої. Я виходила на службу, на мене наділи всі обладунки. Я на той час важила приблизно 50 кілограмів, а на мене наділи 25 кілограмів. Я знепритомніла саме під час стройової ходьби» - сказала вона.

Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: стало відомо, як вдалося вижити вцілілим військовимУ підрозділі НГУ, який охороняв завод, служило 23 людини. Тільки п'ятеро з них були на посту, інші відпочивали в спальних приміщеннях і атака Рябчука застала їх зненацька.

Військовослужбовця відправили до лікарів. Проблема була в тому, що її відправили до медиків, пов'язаним з командуванням. У підсумку допомогу їй особливо не надавали. При цьому у відділенні було чимало військових з її підрозділу. Багатьох змушували нести службу з температурою в 39 градусів, тобто важко хворих. Один з солдатів дійшов до такого стану, що у нього почалися галюцинації та втрата свідомості. У підсумку йому довелося лікуватися.

«Іншому хлопцеві, дитині, йому теж заборонили лікуватися, у нього була температура 38-39 приблизно тиждень. Йому не надавали сну, йому не давали відпочинку, його тримали в караулі» - додала вона.

При цьому, коли Липовенко почала писати звернення до командування, дзвонити на гарячу лінію НГУ і вимагати відправити її в нормальний госпіталь, їй почали погрожувати та цькувати. Займалися цим командири та офіцери. Тільки завдяки соцмережам і широкому резонансу Липовенко змогла перевестися до Києва і згодом законно звільнитися. А ось її колезі, який служив разом з нею, не пощастило - його незаконно звільнили, чоловік переніс кілька інфарктів.

«Його звільнили так, що його посадили в психлікарню без його згоди, забрали у нього документи. Потім його звільнили заднім числом, відпустили. Він зараз судиться другий рік і не може домогтися справедливості» - розповіла вона.

Також Олена додала, що в частині були численні випадки самогубства. Але більшу частину з них командирам вдалося приховати.

Нагадаємо, у Дніпрі солдат-строковик Артем Рябчук розстріляв своїх товаришів. Як повідомили в поліції, загинули 5 осіб, ще п'ятьох поранених госпіталізували.

Нацгвардієць, який розстріляв товаришів по службі, пізніше був затриманий. Він сам здався силовикам. у ДБР відкрили кримінальне провадження за статтею умисне вбивство, а також за статтею про службову недбалість керівництва Нацгвардії.

28 січня Рябчуку обрали запобіжний захід; суд засудив його до 60 діб арешту без права внесення застави. Як і просив підсудний, його направлять в СІЗО, а не на гауптвахту за місцем проходження служби.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: