Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: все, що відомо про інцидент

Читать на русском

У Дніпрі нацгвардієць Рябчук розстріляв товаришів по службі – п'ять загиблих, п'ять поранених. Усі подробиці, фото, відео – у матеріалі.
Facebook/Borys Filatov

Рано-вранці 27 січня на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі сталася стрілянина: строковик Національної гвардії Артемій Рябчук розстріляв своїх товаришів по службі. В результаті п'ятеро людей загинули, ще п'ятеро тяжко поранені. Злочинець утік із території «Південмашу», але незабаром його затримали правоохоронці. «Слово і діло» зібрало все, що зараз відомо про інцидент.

Стрілянина в Дніпрі: подробиці інциденту та затримання злочинця

Трагедія сталася сьогодні о 3:40 ранку на території заводу «Південмаш». Як повідомили правоохоронці, солдат строкової служби Національної гвардії Артемій Рябчук під час видачі зброї, з невстановлених причин, з автомата Калашникова розстріляв варту військовослужбовців НГУ, після чого зі зброєю утік. Внаслідок цього п'ятеро людей загинули, а ще п'ятеро отримали поранення. Загалом у приміщенні перебували 22 особи.

ЗМІ опублікували відео розстрілу нацгвардійців (18+, особливо вразливим дивитися не рекомендуємо).

У Дніпрі ввели поліцейську операцію «Сирена». О 9:30 ранку стрільця вдалося затримати у Підгороднему. «До поліції надійшло більше десяти викликів від людей, які повідомили про підозрілих осіб. Під час відпрацювання одного з таких викликів поліцейські затримали військовослужбовця», – повідомили правоохоронці.

Як пізніше стало відомо від Держбюро розслідувань, Рябчук сам зв'язався з правоохоронцями та здався: перебуваючи у селі, він попросив випадкову жінку зателефонувати до поліції та повідомити, де він.

Що відомо про нацгвардійця Рябчука

Артемій Рябчук народився 2001 року в Ізмаїлі Одеської області. За даними ЗМІ, має середню технічну освіту, він закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж. Після цього працював комірником в одній з дистриб'юторських фірм міста. Він не мав судимостей, як і психічних захворювань.

ЗМІ з'ясували й інші подробиці. Родина Рябчука – віряни, його батько помер близько 5-6 років тому після тривалої хвороби. Сам Артемій був спокійним, своїх однокласників чи одногрупників не кривдив, але й тісних контактів не заводив.

У Національній гвардії України Рябчук служить з жовтня минулого року. У Міністерстві внутрішніх справ уже заявили, що створять комісію з вивчення обставин, які могли призвести до трагедії. А також вивчатимуть, як Рябчук проходив військово-медичну комісію, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї.

Наразі невідомо, що могло штовхнути його на злочин, але нардеп Юлія Яцик оприлюднила попередню інформацію: «Два місяці тому він запобіг бійці між солдатами. Повідомив керівництво. Останні не вжили жодних заходів, визнали його «стукачем» і почали з нього знущатися. Він спеціально чекав два місяці, щоби отримати автомат і помститися. Про скоєне не шкодує».

На відео затриманий розповідає хронологію свого злочину.

Днепровского стрелка допросили полицейскиеСегодня Новости

Список загиблих під час стрілянини та стан поранених

Внаслідок сьогоднішньої трагедії загинули п'ятеро людей:

  • старший лейтенант Олександр Буганов (НГУ);

  • молодший сержант Олександр Драган (НГУ);

  • старший солдат Артем Левковський (НГУ);

  • солдат Леонід Черник (НГУ);

  • Віра Лебединець (контролер КПП, відомча воєнізована охорона).

Ще п'ятеро людей тяжко поранені. Про їхній стан розповів радник голови МВС Антон Геращенко. «Дівчина отримала поранення в коліно, в плече та найважче – у живіт. Наразі хірурги лікарні Мечникова борються за її життя. Вона втратила понад три літри крові. Ще один її товариш по службі, який отримав поранення в черевну порожнину, також перебуває у тяжкому стані. Життя інших двох поранених, доставлених до лікарні Мечникова, за оцінками лікарів поза небезпекою. У тяжкому стані також військовослужбовець НГУ, доставлений до 16 міської лікарні. У нього поранення в груди, у стегно та у плече», – повідомив Геращенко.

ДБР розслідує справу як умисне вбивство

Державне бюро розслідувань після сьогоднішньої стрілянини відкрило кримінальне провадження за п. 1 та п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Крім того, ДБР відкрило справу за фактом службової недбалості керівництва Національної гвардії України, що призвело до трагедії на території «Південмашу».

«ДБР проводить весь комплекс заходів щодо встановлення не лише обставин злочину, а й проведе ретельне розслідування умов, через які воно стало можливим. Потрібно виявити всі деталі, які могли призвести до трагедії, щоб унеможливити її повторення в майбутньому», – повідомив директор ДБР Олексій Сухачов.

За його словами, посадовці ГУ Нацгвардії «недбало ставилися до військової служби при організації заходів щодо охорони важливих державних об'єктів, об'єктів критичної інфраструктури, органів держвлади».

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відреагував на трагедію у Дніпрі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: