Подкаст «Словом» за 24 січня: «добровільна евакуація» дипломатів США і зарплати медпрацівників

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 24 січня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про попередження громадян США щодо перебування на території України. Про швидке рішення щодо віцеадмірала Військово-морських сил Німеччини. Про політичну кризу у Вірменії, попередження МЗС Великої Британії про ексдепутата Мураєва. А також про те, як українських лікарів хочуть «вберегти» від обіцяного підвищення зарплат. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

«Добровільна евакуація»: дипломатам та громадянам США радять тікати з України

Державний департамент США дозволив «добровільний від'їзд» додому співробітників посольства США в Україні та американських громадян, а також віддав розпорядження евакуювати з України сім'ї дипломатів. Про це повідомляється у заяві Держдепартаменту на офіційному сайті відомства.

Зазначається, що таке рішення ухвалили через збереження високого рівня загрози військових дій РФ проти України. Громадяни США, які перебувають в Україні та не є співробітниками дипломатичного корпусу або членами їхніх сімей, повинні негайно розглянути можливість виїзду з країни з використанням комерційних або інших транспортних засобів.

«Є повідомлення, що Росія планує серйозні військові дії проти України. Умови безпеки, особливо вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму та на сході України, контрольованому Росією, непередбачувані та можуть різко погіршитися. По всій Україні, в тому числі в Києві, регулярно проходять демонстрації, що часом переходять у насильство» - сказано в повідомленні Держдепартаменту.

Зазначимо, що ще 22 січня в Держдепартаменті США запевняли, що інформація деяких американських ЗМІ щодо підготовки евакуації дипломатів зі складу посольства США в Україні є неправдивою.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ Канади радило своїм громадянам відмовитись від неважливих поїздок в Україну через постійну російську агресію. А тепер ще й у зв’язку з погіршенням епідситуації щодо коронавірусу, - йдеться у повідомленні пресслужби МЗС Канади.

Злочин та кара: командувач ВМС Німеччини пішов у відставку після проросійських висловлювань

Україна вітає відставку віцеадмірала Кай-Ахіма Шенбаха з посади голови Військово-морських сил Німеччини після його заяви про те, що Крим ніколи не повернеться до складу України. Про це заявив посол України у Німеччині Андрій Мельник, повідомляє Die Welt.

«Ми вітаємо той факт, що пан Шенбах подав у відставку» - сказав український дипломат. І додав, що заява Шенбаха значною мірою поставила під сумнів авторитет та надійність Німеччини, причому не лише для України.

Посол зазначив, що ті слова «привели всю українську громадськість у глибокий шок», зазначивши, що подія нагадала громадянам України «поблажливе ставлення» під час нацистської окупації країни.

Нагадаємо, командувач Військово-Морськими силами Німеччини, віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив, що окупований Росією Крим нібито ніколи не повернеться до складу України.

Пізніше в оборонному відомстві ФРН заявили, що висловлювання командувача Військово-Морськими силами з приводу втрати Україною тимчасового окупованого Криму жодним чином не відповідає позиції федерального міністерства оборони.

Сам Шенбах подав у відставку з посади командувача Військово-Морськими силами Німеччини та офіційно вибачився за свою заяву про Крим.

Політична криза у Вірменії

А ще у відставку подав президент Вірменії Армен Саркісян. 23 січня він заявив, що не має інструментів для впливу на внутрішню та зовнішню політику. Про це йдеться на офіційному сайті президента Вірменії.

Саркісян зазначив, що його рішення не було продиктоване емоціями. І сказав, що Вірменія живе у реальності, де її президент не може вплинути на питання війни та миру.

«У цей непростий для нашої держави час, коли потрібна національна єдність, інститут президента не повинен бути об'єктом пліток і теорій змови, відволікаючи цим увагу громадськості від найважливіших питань» – йдеться у заяві.

Президента у Вірменії обирають Національними зборами терміном на сім років. Саркісян обіймав посаду президента Вірменії з квітня 2018 року.

«Окупаційний проросійський уряд»: кого, на думку британців, Росія хоче ставити на чолі України

У Міністерстві закордонних справ Великої Британії заявили, що Росія вже сформувала склад «окупаційного проросійського уряду» для України, який прийме владу в Києві після того, як російські війська окупують країну. Про це сказано у повідомленні на сайті британського МЗС.

«Російський уряд сподівається поставити в Києві проросійського лідера, оскільки він розглядає можливість вторгнення та окупації України. У якості потенційного кандидата розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв» - сказано в повідомленні.

Крім Мураєва, згідно із заявою британців, у якості членів «окупаційного проросійського уряду» вказані також експрем'єр-міністр Микола Азаров, колишній глава апарату президента України Андрій Клюєв, колишній перший віцепрем'єр-міністр Сергій Арбузов і колишній віцепрем'єр Володимир Сівкович.

При цьому сам Мураєв, коментуючи цю інформацію виданню «Страна» заявив, що він з 2018 року перебуває під санкціями Росії через конфлікт з Медведчуком і у його сім'ї там є заарештовані активи. «Як у британських спецслужб і Форін Офісу це поєднується з тим, що мене нібито хоче Росія призначити главою «окупаційного уряду» - це питання до містера Біна» - заявив він.

Між тим радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк у коментарі Reuters сказав, що до інформації про те, що Кремль планує привести до влади в Україні «проросійський уряд» на чолі з екснардепом Мураєвим, слід поставитися серйозно.

Подоляк розповів агентству, що серед українців є сумніви, чи не був би Мураєв «надто смішною фігурою», обраною Кремлем для того, щоб очолити Україну. Водночас він підкреслив, що раніше Росія вже підтримувала «другорядних постатей» на керівних посадах в окупованому Криму та на окупованих територіях Донбасу.

Як у лікарнях уникають підвищення зарплат для лікарів

В Україні в деяких лікарнях керівники змушують медиків переходити на половину ставки, щоби не платити їм підвищені оклади у 20 тисяч гривень. Про це заявив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький у Facebook.

«Жорстко реагуватимемо на спроби переведення медиків на пів ставки. До Комітету та в особисті повідомлення моєї сторінки Facebook надходять сигнали про те, що деякі керівники медичних установ намагаються змушувати співробітників переходити на 0,5 або 0,75 ставки. Хоча фактично люди продовжуватимуть виконувати той обсяг роботи, що й раніше» - написав він.

Радуцький запропонував медикам у подібних ситуаціях одразу звертатися до Комітету ВР. І додав, що МОЗ уже відреагував на такі випадки. Міністерство вважає таку ситуацію абсолютно неприпустимою та радить медикам звертатися зі скаргами до регіональних управлінь Держпраці. Якщо перевірка підтвердить такий факт, то керівника закладу буде оштрафовано на 65 тисяч грн за кожного працівника.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року зарплати медиків зросли до 13,5 тисячі гривень для середнього медперсоналу та 20 тисяч гривень – для лікарів. Таке рішення ухвалив Кабмін.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: