Загроза вторгнення Росії в Україну: що кажуть дані розвідки

Читать на русском

Українська та американська розвідка говорять про те, що Росія може готувати повномасштабне вторгнення на територію України. Біля наших кордонів зосереджено майже 100 тисяч російських військових та значну кількість техніки. Наступальна операція, як вважають у США, може бути запланована на початок 2022 року. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Росія може готувати напад на Україну на початку 2022 року, вважає розвідка. Скільки на нашому кордоні російських військ та техніки – на інфографіці.
Ситуація на російсько-українському кордоніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Уперше про концентрацію сил та засобів Росії біля кордону України наприкінці жовтня повідомило видання The Washington Post. Його джерела розповіли, що після вересневих навчань «Захід-2021» деякі військові підрозділи не повернулися на місце постійної дислокації. Крім того, РФ перекидає до кордону ще більше сил.

У розвідці Міністерства оборони України запевнили, що пересування російських військ і техніки біля кордону не фіксували. І назвали такі чутки «психологічним впливом».

У листопаді Politico опублікувало супутникові знімки російських військ та військової техніки на кордоні України. А німецьке видання Süddeutsche Zeitung повідомило, що європейські союзники отримали від США попередження про можливу ескалацію конфлікту в Україні.

Потім Bloomberg повідомило, що Росія продовжує перекидати до українського кордону війська та бойові танки.

10 листопада президент Володимир Зеленський підтвердив підозріле переміщення російських військ вздовж кордону України. «Наші західні партнери надали дані про активне переміщення російських військ уздовж українських кордонів та збільшення їх концентрації. Сподіваюся, тепер увесь світ бачить, хто справді хоче миру, а хто концентрує майже 100 тисяч військових на нашому кордоні», – сказав глава держави. За його словами, спецслужби та розвідка України мають всю необхідну інформацію, а ЗСУ готові дати відсіч за потреби.

В останні дні з'явилася конкретніша інформація про можливу атаку Росії на Україну. За даними Bloomberg, наступальна операція може розпочатися на початку 2022 року. Вторгнення Росія може розпочати з боку Білорусі та окупованого Криму за участю близько 100 тисяч військових. Більше того, близько половини тактичних груп перебувають на своїх позиціях. Джерела також стверджують, що Росія оголосила негласну мобілізацію резервістів.

Глава управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, що Росія зібрала близько 94 тисяч військових біля кордонів України, а також значну кількість техніки – 1,2 тисячі танків, 2,9 тисячі броньованих машин, 1,6 тисячі одиниць артилерії, 330 літаків, 240 вертольотів, 75 кораблів та човнів, 6 підводних човнів (це дані станом на 20 листопада). Напад може статися наприкінці січня чи на початку лютого 2022 року.

При цьому навесні 2021-го біля кордонів України було більше військових РФ – 105 тисяч, і більше техніки.

За словами Буданова, у разі вторгнення Росія може застосувати авіацію, артилерію та бронетанкові війська з десантними ударами на Сході України, Одесі та Маріуполі, а також одночасною атакою з боку Білорусі.

Крім того, голова української розвідки вважає, що перед безпосередньою атакою може відбутися серія «психологічних операцій» для дестабілізації ситуації в Україні – протести, заворушення.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков не вірить у можливість переможної війни Росії над Україною.

На думку секретаря РНБО Олексія Данілова, Росія збирає біля українського кордону військові сили, щоби на майбутніх переговорах зі США мати додаткові козирі та важелі тиску.

Водночас у Кремлі заявили про зростання ризику «провокацій» з боку України у кримському напрямку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: