Резніков змінює Мінреінтеграції на Міноборони: скільки обіцянок виконав міністр

Читать на русском
Олексій Резніков виконав трохи більше половини обіцянок на посаді міністра реінтеграції окупованих територій. Його планують призначити міністром оборони.
Слово і діло

Вже завтра, 3 листопада, в уряді Шмигаля планують провести масштабні кадрові зміни. Вчора у відставку з посади віцепрем'єра – міністра з питань реінтеграції окупованих територій подав Олексій Резніков. Але без посади він не залишиться: його хочуть призначити у Міністерство оборони замість Андрія Тарана. Місце Резнікова у Мінреінтеграції займе «слуга народу» Ірина Верещук. «Слово і діло» проаналізувало, як Резніков виконує обіцянки.

Як голова Мінреінтеграції Олексій Резніков дав 68 обіцянок: виконав – 36 обіцянок (53%), провалив – 32.

Вибори на Донбасі та система е-резидент: які обіцянки не виконав Резніков

Почнемо з невиконаних обіцянок Олексія Резнікова, зафіксованих у програмі Кабміну Шмигаля.

Відповідно до програми дій, Резніков мав забезпечити відновлення територіальної цілісності України шляхом реінтеграції Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Кабмін затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції Криму, а також Стратегію економічного розвитку Донбасу, спрямовану, зокрема, на створення умов для реінтеграції тимчасово окупованих територій. Але реалізувати пункти стратегії міністр не встиг.

Резніков мав розробити комплексні заходи щодо впровадження перехідного правосуддя. Один законопроєкт уже зареєстровано у Верховній раді – «Про основи державної політики за перехідний період». Але другого – «Про правові наслідки діяльності, пов'язаної з тимчасовою окупацією» – ще немає, тому обіцянка не виконана.

Глава Мінреінтеграції не виконав кілька обіцянок, пов'язаних із збитками від російської агресії. Так, він обіцяв визначити розміри збитків від збройної агресії РФ, створити та вести реєстри збитків, забезпечити компенсацію збитків. На даний момент Кабмін не визначив ні порядок визначення збитків, ні його обсягу. Відповідно, немає і обіцяного реєстру.

Резніков не встиг виконати обіцянку забезпечити цифрову трансформацію адміністративних послуг для громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, хоча певні успіхи в цьому питанні є. Зараз мешканці тимчасово окупованих територій мають змогу скористатися послугою єМалятко на порталі «Дія». Усі послуги в онлайн-формат для жителів ТОТ планують перевести до 2023 року.

У Верховній раді чекає на розгляд законопроєкт України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», після ухвалення якого буде можливе нормування процедури реєстрації місця проживання переселенців. Відповідну програмну обіцянку Резніков провалив.

На посаді голови Мінреінтеграції Резніков також не встиг виробити пропозиції щодо політики держави до вирішення проблеми наявності де-факто подвійного громадянства на окупованих територіях. За планом діяльності Кабміну механізм повинен був запрацювати з 2022 року.

У березні минулого року Резніков пообіцяв забезпечити проведення виборів до ОРДЛО – під контролем українського уряду та за законами України. Як ми знаємо, поки що вибори на окупованому Донбасі провести неможливо.

На кордоні з Кримом досі не відкрився обіцяний Резніковим сервісний центр на КПВВ «Чонгар». Крім того, в Україні не створили агенцію для залучення коштів Світового банку на реінтеграцію окупованих територій, яку також обіцяв міністр.

У травні 2020-го Резніков пообіцяв запровадити систему «е-резидент» для мешканців тимчасово непідконтрольних територій України: «Моє міністерство вийде на кордон із Росією раніше, ніж наші війська. Яким чином? Через сервіси, через послуги, через доступ до українського правового поля молоді, дітей, бабусь та дідусів, що спростить їхнє життя. Одна з наших ідей – е-резидент, електронний резидент, система, яка дозволить достукатися до української влади. Наприклад, подати заяву до Національної поліції. Вона зможе оперативно відреагувати, оскільки немає доступу до території. Але все фіксуватиметься і зберігатиметься в архіві, на майбутнє». Створення системи не завершено, обіцянка не виконана.

Крім того, Резніков не встиг запровадити для мешканців окупованих територій віртуальні мобільні номери.

Платформа для деокупації Криму та вакцинація мешканців ОРДЛО: що зробив Резніков на посаді голови Мінреінтеграції

З програмних Резніков виконав обіцянку забезпечити покращення умов перетину лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями. В 2020 році відкрили три сервісні зони біля контрольних пунктів в'їзду-виїзду «Щастя» в Луганській області, «Новотроїцьке» Донецької області та «Чонгар» на адмінкордоні з Кримом.

Також Резніков виконав програмну обіцянку запровадити механізм виплати компенсацій за житло, зруйноване внаслідок збройної російської агресії. Кабмін прийняв ухвалу, якою затвердив порядок компенсації, її розмір визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України, але не більше 300 тис. грн.

Відповідно до програми Кабміну, Резніков виконав обіцянку вдосконалити перелік та обсяг обмежених чи заборонених до переміщення через лінію розмежування товарів. Нові правила були схвалені у червні 2020-го, тепер фізична особа може перевозити:

  • готівку з контрольованих Україною територій на тимчасово окуповані території у сумі не більше ніж 50 тис. грн або еквівалент у валюті;

  • ліки у кількості не більше, ніж зазначено в оригіналі чи копії рецепту;

  • медичні вироби для індивідуального використання для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками, що були у користуванні.

Крім того, Резніков виконав такі програмні обіцянки: надати підтримку приватним та міжнародним ініціативам щодо створення та функціонування фондів відновлення тимчасово окупованих територій, удосконалити законодавство щодо забезпечення житлом переселенців, забезпечити реалізацію плану гуманітарного реагування.

Міністр реінтеграції окупованих територій виконав обіцянку про те, що особливий статус Донбасу не буде внесено до Конституції України.

Торік у травні Резніков пообіцяв створити нову дипломатичну платформу для деокупації Криму. Напередодні 30-ї річниці Незалежності України у Києві пройшов саміт Кримської платформи, в якому взяли участь понад 40 держав та міжнародних організацій. Метою заходу було повернути питання окупації Криму до міжнародного порядку денного.

Резніков виконав обіцянку перезапустити міжвідомчу урядову комісію з пошуку зниклих. У липні 2020-го Кабмін затвердив новий склад комісії, до якої разом представниками урядових структур і міністерств увійшли два представники омбудсмена.

У лютому міністр заявив, що Україна не вийде з Мінського формату переговорів, доки не знайде іншого майданчика: «Ми їм такого подарунка робити не будемо. Ми продовжуватимемо відстоювати свою позицію, але з Мінських угод ми виходити не будемо до того моменту, поки не буде знайдено інший майданчик із залученням додаткових партнерів, що дасть нам можливість працювати». Станом на сьогодні Україна з угоди не вийшла.

Як і обіцяв Резніков, у середині червня розпочалася вакцинація від COVID-19 громадян України з тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, як Кабмін Шмигаля виконує обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: