Рік і сім місяців роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки уряду Дениса Шмигаля. За рік і сім місяців роботи прем'єр-міністр і члени Кабміну виконали 694 обіцянки, провалили – 246, в процесі виконання залишаються 663 (без урахування обіцянок з програми дій, яку не схвалив парламент).

У період з 4 вересня до 4 жовтня у Кабміні дали 91 обіцянку, що удвічі більше, ніж минулого місяця. Виконати вдалося 46 обіцянок, не вдалося – 11.

Які обіцянки не вдалося виконати міністрам

У червні минулого року прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2021 році в Україні запрацює систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Однак, станом на кінець вересня Рада так і не ухвалила необхідні для цього законопроєкти, зокрема, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи».

У програмі уряду зазначено, що міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров має привести до європейських стандартів норми випромінювання операторського обладнання.

1 липня 2020 року уряд доручив Міністерству охорони здоров'я збільшити максимальний рівень електромагнітного випромінювання з 10 мкВт/кв. см до 100 мкВт/кв. см.

Станом на вересень 2021 року ці зміни чинні. Але за європейськими стандартами, норми випромінювання складають 450-900 мкВт/кв. см. Тому ця обіцянка отримує статус «не виконано».

У лютому 2021 року міністр захисту довкілля Роман Абрамовський запевнив, що «скоро» на розгляд ВРУ буде подано новий кодекс про надра.

Відповідно до плану діяльності уряду на 2021 рік, відповідний законопроєкт мав бути поданий на розгляд уряду у квітні. Але Міндовкілля вперше передало його в уряд у червні. В результаті затримується і направлення законопроєкту в Раду.

Роман ЛещенкоМіністр аграрної політики та продовольства України
Лещенко запевнив, що протягом кількох місяців Держпродспоживслужба буде переведена в структуру МінагрополітикиСказано 12 лютого 2021 р.Статус обіцянки: Не виконано

Міністру аграрної політики Роману Лещенку не вдалося виконати обіцянку щодо запуску пілотних проєктів зі зрошення у 2021 році. На початку вересня стало відомо, що пілотний проєкт будуть розпочинати запроваджувати з Херсонської області. Станом на 21 вересня документ готується на друге читання.

Однак, за словами заступника міністра, у разі підписання президентом відповідного закону, програма розвитку зрошувальних систем має запрацювати вже у 2022 році.

З кількома обіцянками не впорався також міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Так, глава МОЗ заявив, що повний перехід усіх медичних закладів на формування електронних лікарняних відбудеться з початку вересня 2021 року. Однак таку систему вдалося повноцінно запровадили з жовтня.

Також Ляшко запевнив, що на перших етапах вакцинації від COVID-19 не будуть вакцинувати людей з мобільним способом життя (зокрема тих, хто активно подорожує і виїжджає за кордон).

Однак у березні 2021 року МОЗ дозволило залишками препарату для медиків «поза чергою» вакцинувати від COVID-19 публічних і громадських діячів. Оскільки деякі з них в рамках своєї професії мають мобільний спосіб життя, обіцянка вважається невиконаною.

Які обіцянки виконали міністри

Протягом вересня вдалося виконати майже вдвічі більше обіцянок, ніж у попередній місяць.

Прем’єр-міністру Денису Шмигалю, наприклад, вдалося виконати чотири обіцянки.

У програмі уряду він запевнив, що буде підтримувати для підприємств оборонно-промислового комплексу та космічної галузі, що мають унікальні розробки та технології. Підтримка забезпечується в рамках фінансування кількох бюджетних програм.

Також Шмигаль пообіцяв забезпечити будівництво сховища для зберігання високоактивних радіоактивних відходів. Оскільки наприкінці серпня в Чорнобильській зоні презентували роботу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, обіцянку можна вважати виконаною.

У програмі уряду прем’єр також запевнив, що буде сприяти розвитку індустріальних парків. У вересні Рада підтримала внесення змін до закону «Про індустріальні парки», які, серед іншого, запроваджують фінансово-інвестиційні стимули для індустріальних парків.

Окрім того, Шмигаль дотримався обіцянки щодо врегулювання питання скорочення заборгованості виробників теплової енергії за використаний для її виробництва природний газ.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зміг виконати обіцянку про можливість згенерувати COVID-сертифікати на порталі «Дія», а також про розроблення та реалізацію державної політики щодо віртуальних активів.

Міністр енергетики Герман Галущенко також впорався з обіцянкою створити умови для використання нафтотранспортної системи для зберігання в митному режимі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у програмі уряду запевнив у зміцненні міжнародної солідарності у протидії агресії РФ шляхом санкцій і переговорів.

Пріоритетом роботи у цьому напрямку стало створення Кримської платформи. На саміт 23 серпня в Україну приїхали представники 46-ти країн та міжнародних організацій.

Також у 2021 році Україна приєдналася до рішення Євросоюзу щодо продовження санкцій за незаконну анексію Криму. Враховуючи це, обіцянка вважається виконаною.

Віктор Ляшко пообіцяв на початку осені 2021 року завершити вакцинування від COVID-19 перших 5 млн українців. Цю обіцянку главі МОЗ виконати вдалося.

Також Ляшко дотримав обіцянки направити до Ради урядовий законопроєкт про кримінальну відповідальність за підроблені довідки про щеплення.

Міністр фінансів Сергій Марченко ініціював внесення змін до бюджету 2021 року для збільшення коштів на виплату субсидій, як і обіцяв. Очільнику відомства вдалося забезпечити докапіталізацію Укрфінжитла.

Нагадаємо, як виконували міністри минулого місяця, можна подивитися тут.

Також ми писали, які обіцянки політики повинні виконати восени.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: