Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр оборони України

Резніков у програмі уряду обіцяє унормувати процедуру реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у програмі уряду обіцяє унормувати процедуру реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб, покращити їх інтеграцію у приймаючі територіальні громади.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-prioritetni-a1133r
  • Лист Мінреінтеграції
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70641
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#Text
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70641

Результат

На початку листопада 2021 року Резніков написав заяву на звільнення.

З листа Мінреінтеграції стало відомо, що унормування процедури реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб буде можливе, зокрема, після ухвалення законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» (№ 4487 від 11.12.2020) – очікує розгляду.

В листі роз'яснюють, законопроєкт передбачає, що внутрішньо переміщені особи користуються всіма правами і свободами відповідно до Конституції, законів та міжнародних договорів України. Крім того, запропоновані зміни передбачають можливість доступу внутрішньо переміщених осіб до послуг та пільг, які надаються за місцем їх проживання, без дискримінації порівняно з мешканцями територіальних громад.

Крім того, в пояснювальній записці вказано, ВПО залишаються невидимими для місцевої влади (!), оскільки здебільшого не є мешканцями громади з формальної точки зору, оскільки не мають зареєстрованого місця проживання в громаді. Відтак їхнє проживання в громаді не вважається постійним. Як наслідок, частина можливостей, що реалізується на місцевому рівні, залишається недоступною для ВПО в повному обсязі. Так, лише половина інструментів локальної демократії є доступною даній категорії громадян.

Зокрема, пропонуються зміни до підстав та процедур видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи у разі відсутності у особи реєстрації місця проживання на території, з якої відбулося внутрішнє переміщення. Законопроєкт містить пропозиції щодо внесення змін до підстав та порядку скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Зокрема, пропонується внести зміни до строку тривалої відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання, – з 60 днів до 6 місяців.

Враховуючи те що законопроєкт все ще очікує розгляду в Раді, а в Мінреінтеграції не забезпечили унормування процедури реєстрації місця проживання ВПО з метою покращення їх інтеграції в ОТГ, обіцянці присвоєно статус «не виконано».