Кримська платформа: яка мета саміту та на якому рівні будуть представлені учасники

Читать на русском

Кілька днів залишилося до масштабного політичного заходу в Києві – установчого саміту Кримської платформи. 23 серпня представники понад 40 країн і організацій зберуться в українській столиці, щоб обговорити питання, пов'язані з окупацією Криму. На якому рівні будуть представлені держави-учасники та яка мета заходу, розбиралося «Слово і діло».

Кримська платформа – це ініціатива української влади, в Міністерстві закордонних справ її називають консультаційно-комунікаційним механізмом. Мета формату полягає в тому, щоб повернути питання окупації Криму в міжнародний порядок денний.

У Кримської платформи, як повідомили в МЗС України, буде п'ять пріоритетних напрямків роботи:

  • консолідація міжнародної політики невизнання анексії Криму;

  • посилення санкцій проти Росії;

  • захист прав людини і міжнародного гуманітарного права;

  • подолання економічних і екологічних загроз;

  • безпека в Азово-Чорноморському регіоні.

23 серпня діяльність Кримської платформи стартує офіційно. На саміті виступлять президент Володимир Зеленський, прем'єр Денис Шмигаль, спікер парламенту Дмитро Разумков, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і глави іноземних делегацій. Потім учасники підпишуть Кримську хартію – декларацію, яка визначить основні положення міжнародної політики по Криму. Таким чином, країни ще раз офіційно підтвердять, що не визнають російську окупацію півострова. Підписати документ пізніше зможуть також країни, які не брали участь в саміті.

Повний список країн-учасників саміту оголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Раніше він говорив, що Росія шантажує країни, щоб вони не брали участі у Кримській платформі.

Приїде президент Польщі Анджей Дуда, президент Литви Гітанас Науседа, президент Латвії Егілс Левітс, президент Словаччини Зузана Чапутова, президент Естонії Керсті Кальюлайд, прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен.

Австрію представлятиме глава МЗС Александер Шалленберг, США – міністр транспорту Пітт Буттіджедж, Іспанію – глава МЗС Хосе Мануель Альбарес Буено, Канаду – спікер Сенату Джордж Ф'юрі, Велику Британію – міністр оборони Бен Воллес, Францію – глава МЗС Жан-Ів Ле Дріан.

Приїдуть також глава Європейської ради Шарль Мішель і високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто зі світових лідерів відвідає Україну в серпні і чого чекати від цих візитів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: