Державна зрада і сприяння тероризму: у яких кримінальних провадженнях фігурує Медведчук

Читать на русском

Народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук перебуває під домашнім арештом, який триватиме до 7 грудня. Він фігурує не лише у провадженні про державну зраду. На сьогодні відомо щонайменше про 9 кримінальних проваджень. «Слово і діло» пропонує подивитися, у яких саме справах фігурує Медведчук та з яких причин.

У яких кримінальних провадженнях фігурує Віктор Медведчук та за якими статтями, дивіться на інфографіці.
Кримінальні провадження, де фігурує МедведчукСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 2017 році Національне антикорупційне бюро розпочало кримінальне провадження стосовно незаконного виведення з держвласності частини нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». Медведчуку інкримінують зловживання владою або службовим становищем та одержання неправомірної вигоди.

У 2019 році Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради та посягання на територіальну цілісність України.

Цьому передувала заява Медведчука про потребу утворення так званого автономного регіону Донбас з власним парламентом та урядом, а також про закріплення такого статусу в Конституції.

Також трохи раніше СБУ розпочала провадження стосовно реалізації неякісних нафтопродуктів мережею Glusco. Його відкрили за фактом зловживання владою або службовим становищем, незаконного виготовлення підакцизних товарів, легалізацію або відмивання майна та ухилення від сплати податків.

Не лише Медведчук: найвідоміші фігуранти проваджень про державну зрадуПроти кого в Україні порушували справи за фактом державної зради, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Через кілька місяців Служба безпеки України знову розпочала кримінальне провадження проти Медведчука. Цього разу справа стосувалася організації проведення телемосту, запланованого за участі громадян України та РФ між телеканалами NewsOne та «Россия 1». Також йшлося про причетність власників телеканалу NewsOne до фінансування оборонного комплексу РФ.

Провадження відкрили за фактом державної зради, фінансування тероризму, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

У березні 2021 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни. Чого сама стосується справа, не розголошується.

Через місяць ДБР відкрило нове провадження – за фактом державної зради. Причиною стало висловлювання Медведчука на російському телеканалі RT стосовно санкцій РНБО проти телеканалів 112, ZIK та NewsOne.

2 лютого 2021 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (соратника Медведчука). Санкції, введені строком на п’ять років, передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак.

У травні 2021 року Віктору Медведчуку оголосили про підозру у державній зраді. Йшлося про передання спецслужбам РФ даних, які містять державну таємницю та вербування українців для поширення російської пропаганди.

Через два дні Печерський суд Києва відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт. На початку вересня суд продовжив арешт 28 жовтня.

Однак вже 8 жовтня Медведчуку оголосили нову підозру – у державній зраді, створенні терористичної організації та вчиненні злочину групою осіб за попередньою змовою. Йому інкримінують причетність до злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій України та сплату коштів за постачання керівникам терористичних організацій.

12 жовтня нардепа відправили під цілодобовий домашній арешт, який діятиме до 7 грудня 2021 року.

Водночас в Офісі генпрокурора вже повідомили, що прокуратура оскаржуватиме запобіжний захід Медведчуку, адже, на їхню думку, він є недостатнім.

Нагадаємо, раніше ми також писали, ким були найгучніші фігуранти справ про державну зраду з 2014 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: