Санкції проти каналів Медведчука: як розвивалися події з 2018 року і до сьогодні

Читать на русском
Як розвивалася ситуація з телеканалами 112 Україна, NewsOne і Zik з 2018 року і до введення санкцій Зеленським.
zik.ua

Пізно ввечері 2 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти нардепа від «Опозиційної платформи» Тараса Козака, якого називають «правою рукою» Віктора Медведчука. Санкції поширюються і на кілька телеканалів – «112 Україна», NewsOne і Zik – які вже вночі припинили своє ефірне мовлення. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

Що передбачають впроваджені Зеленським санкції

В указі президента Володимира Зеленського йдеться: «Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Санкції на п'ять років ввели проти народного депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака. Вони передбачають:

  • блокування активів – тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним йому майном;

  • обмеження торговельних операцій;

  • обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;

  • запобігання виведення капіталів за межі України;

  • зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань;

  • анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

  • повна або часткова заборона здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції;

  • припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

  • заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності;

Крім того, на п'ять років запровадили санкції проти компаній Козака ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Телерадіокомпанія 112 ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Нові комунікації». На ці компанії оформлені ліцензії трьох телеканалів – «112 Україна», NewsOne і Zik.

Санкції проти телеканалів, зокрема передбачають блокування активів, заборону користування радіочастотним ресурсом України, припинення надання послуг та запобігання виведення капіталів за межі України.

РНБО запровадила санкції на підставі рішення 2018 року

Як йдеться в рішенні РНБО, санкції вводяться відповідно до статті 5 закону України «Про санкції».

Нагадаємо, що закон «Про санкції» був ухвалений в серпні 2014 року Верховною радою VIII скликання. У ньому говориться, що санкції можуть застосовуватися з боку України щодо іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка перебуває під контролем іноземної юридичної особи або фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб'єктів, які здійснюють терористичну діяльність з метою захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України.

Згідно із законом, скасувати санкції може орган, який прийняв рішення про їхнє застосування, в разі якщо застосування санкцій призвело до досягнення мети їх застосування. У випадку з Козаком і телеканалами рішення ухвалювала РНБО.

До речі, в першому пункті рішення РНБО зазначено: «Підтримати пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), внесені Верховною радою України (постанова Верховної ради України від 4 жовтня 2018 № 2589-VIII) і Службою безпеки України».

В тій постанові, яку підписав ще спікер Андрій Парубій, йдеться про схвалення і подання на розгляд РНБО обмежувальних заходів проти компаній ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Телерадіокомпанія 112 ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новини 24 години». Проте тоді РНБО так і не ухвалила відповідне рішення.

Зеленський в 2019 році обіцяв не закривати телеканали

Влітку 2019 року телеканал NewsOne і російський держканал «Росія-1» анонсували спільний телемарафон «Треба поговорити», який згодом скасували.

Після оголошення про проведення телемосту події пішли в декількох напрямках. У Раді нацбезпеки і оборони заявили, що напрацьовують рішення щодо планів телеканалу. Своєю чергою, у Службі безпеки України ініціювали позачергове засідання РНБО. «Вважаю абсолютно неприйнятною організацію телеканалом NewsOne «телемосту» з головним пропагандистським каналом країни-агресора, який перебуває під санкціями. СБУ направила керівникам медіахолдингу «Новини» (телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK) повідомлення про відповідальність за проведення спільних заходів з телеканалом «Росія» та іншими мовниками держави-агресора, які знаходяться під санкціями РНБО», – заявив глава СБУ Іван Баканов.

Також в СБУ закликали РНБО запровадити санкції проти телеканалів на підставі постанови парламенту від жовтня 2018 року (постанова на підставі якої РНБО ввела санкції вчора). У вересні 2019 року з відповіді РНБО виданню «Українські новини» стало відомо, що підстав для введення санкцій відомство не знайшло.

Водночас після намірів провести телеміст Нацрада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку NewsOne, в ході якої виявила порушення. У вересні Нацрада заявила про намір просити суд анулювати ліцензію каналу NewsOne. «Отже, підбиваючи підсумки, визнається розпалювання національної/расової/релігійної ворожнечі та ненависті. Звертаємося до суду з позовом про анулювання ліцензії. Рішення прийнято одноголосно», – повідомила член Нацради Ольга Герасим'юк.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи намір Нацради, заявив, що підтримує свободу слова і закривати канали не має наміру. «Я дуже поважаю кожен канал і канал NewsOne. Я ніколи в своєму житті не закривав ні один телеканал, я особисто за свободу слова, і ви це прекрасно знаєте. Я ніколи в своєму житті не буду закривати жодні канали, не маю права і не маю повноважень», – наголосив Зеленський.

Санкції проти телеканалів: як відреагували Козак, Зеленський та інші

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, санкції підтримали 17 членів РНБО, один утримався, один перебував у відрядження.

Утримався, як виявилося, спікер Верховної ради Дмитро Разумков. «Я утримався. Санкції добре там, де ми не можемо покарати за українським законодавством. А тут все не на місці. І по каналах – санкції це погано. Незважаючи на те, чиї вони», – озвучив Разумков свою позицію «Бабелю».

В Офісі президента заявили, що блокування каналів не має нічого спільного з наступом на свободу слова. «Ці телеканали давно забули, що таке журналістські стандарти, перевірка фактів або освітлення принаймні двох точок зору. Замість цього вони перетворилися на інструмент пропаганди, який використовується в інтересах держави-агресора, який порушив суверенітет і державні кордони України. Уже навіть підтверджено фінансування цих каналів з Росії. Ці медіа стали одним з інструментів війни проти України, тому заблоковані з метою захисту національної безпеки», – написала речниця президента Юлія Мендель.

Сам Володимир Зеленський заявив, що запровадження санкцій було важким рішенням: «Україна рішуче підтримує свободу слова. Але не пропаганду, яка фінансується країною-агресором, яка підриває Україну на шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність – це боротьба в інформаційній війні за правду і європейські цінності».

Телеканали «112 Україна», NewsOne і ZiK у відповідь на блокування випустили спільну заяву, в якій розцінили санкції як політичну розправу: «Ми вважаємо, що влада, у якої немає ні найменшого приводу говорити про успіхи, залишає в ефірі тільки зручні канали, які будуть брехати народу України про «небачені раніше успіхи». Телеканали «112 Україна», NewsOne і ZiK мають намір боротися за своє право вести мовлення для українців, доносити правду до громадян і бути в ефірі. Звертаємося до президента України: якщо ви закриєте неугодні телеканали, ситуація в країні від цього не покращиться, цифри в платіжках за газ не знизяться, вакцинування від коронавірусу не почнеться, безчинства радикалів не припиняться. Тому займіться справою, а не тим, чим ви займаєтеся».

Тарас Козак теж розцінив санкції як політичну розправу.

У Національній спілці журналістів стурбовані позасудовою забороною діяльності трьох телеканалів. «Позбавлення без суду багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, заборона сотням журналістів і медійникам права на професію – це наступ на свободу слова. Політична приналежність українських власників, зареєстрованих в Україні ЗМІ – не злочин», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, на літаки нардепів з ОПЗЖ Віктора Медведчука і Тараса Козака, якими вони літали в Росію, також наклали санкції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: