Не лише Медведчук: найвідоміші фігуранти проваджень про державну зраду

Читать на русском

Народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку днями оголосили нову підозру – в державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації через постачання вугілля з ОРДЛО. До початку грудня його відправили під цілодобовий домашній арешт. Водночас, прокуратура просить для Медведчука тримання під вартою або заставу в 1 мільярд гривень. «Слово і діло» пропонує згадати, ким були найгучніші фігуранти справ про державну зраду.

З 2014 року в Україні порушено 1,6 тис. проваджень за ст. 111 ККУ «Державна зрада».

У Кодексі покарання передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з можливістю конфіскації майна.

У 2016 році підозру у державній зраді оголосили президенту-втікачу Віктору Януковичу. Йому інкримінують пособництво у зміні держкордону та веденні агресивної війни. Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі.

Проти «радикала» Сергія Рибалки порушили справу за підозрою в держзраді на початку 2019 року. Йому інкримінували співпрацю зі спецслужбами країни-агресора. Однак адвокат Рибалки стверджував, що підозру у держзраді його клієнту не вручили.

У 2020 році заговорили про підозру у державній зраді Леоніду Кучмі та главі Офісу президента Андрію Єрмаку. Їм інкримінували можливу допомогу державі-агресору в проведенні підривної діяльності проти України.

Тоді Єрмак заявив, що на останній зустрічі у Мінську сторони домовилися створити спільну платформу з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей, які не контролюються урядом України. При цьому Єрмак наголосив, що це не кроки, які створюють правове поле для визнання представників ОРДЛО.

На початку 2021 року Служба безпеки України підтвердила, що не розслідує кримінальну справу за статтею про державну зраду стосовно Кучми та Єрмака.

Голові Конституційного суду Олександру Тупицькому інкримінують самовільне захоплення земельної ділянки у тимчасово окупованому Криму.

У ДБР відзначили, що таким чином Тупицький, можливо, вчинив діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України. Однак наразі глава КСУ перебуває на своїй посаді.

У 2020 році ДБР повідомило про підозру у державній зраді двом колишнім міністрам оборони Павлу Лебедєву та Дмитру Саламатіну.

Після втечі Януковича, Лебедєв утік з України ще до офіційної відставки. Він був присутній у Кремлі на зібранні з нагоди початку тимчасової окупації Криму Росією.

25 травня 2020 року Печерський суд Києва ухвалив рішення про заочний арешт Лебедєва у справі про розстріли на Майдані 18—20 лютого 2014 року.

У березні 2021 року підозру у держзраді оголосили колишньому прем’єр-міністру Миколі Азарову. Йому інкримінують підрив суверенітету та територіальної цілісності України.

Цього року також про підозру у державній зраді оголосили народним депутатам від ОПЗЖ Тарасу Козаку та Віктору Медведчуку. Нині Медведчук перебуває під домашнім арештом.

Останнього підозрюють у тому, що через його дії у 2014-2015 роках енергетична галузь України стала залежною від Російської Федерації та терористичних організацій на Донбасі. Цим самим було підірвано економічну безпеку держави.

Нагадаємо, ще 11 травня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру в державній зраді народним депутатам.

13 травня суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт. Однак прокуратура наполягала на утриманні під вартою із заставою у понад 300 млн гривень.

12 жовтня нардепа відправили під цілодобовий домашній арешт, який діятиме до 7 грудня 2021 року.

Водночас в Офісі генпрокурора вже повідомили, що прокуратура оскаржуватиме запобіжний захід Медведчуку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: