США не виключають авіаударів по захопленій талібами військовій техніці – Reuters

Читать на русском
За даними розвідки, в руках талібів опинилося до двох тисяч бронемашин і до 40 літальних апаратів, включаючи тактичні вертольоти UH-60 Black Hawk
Ілюстративне фотоEPA - European Pressphoto Agency

США можуть знищити американську військову техніку, яку бойовики радикального ісламістського руху «Талібан» захопили в афганської армії. Чиновники адміністрації Байдена побоюються, що зброя може бути використана для знищення мирних жителів або передана в руки Китаю, або Росії.

Про це повідомляє Reuters.

«Все, що не було знищено, тепер належить Талібану» - розповів агентству американський чиновник на умовах анонімності.

Ситуація викликала серйозну стурбованість адміністрації США. Один з варіантів - авіаудари по великій техніці, наприклад, вертольотах. При цьому в Білому домі не виключають, що перша ж акція викличе жорстку протидію «Талібану» і позначиться на евакуації мирних жителів.

Як змінювався військовий контингент України в Афганістані«Талібан» захопив владу в Афганістані, ситуація в країні загострилась. «Слово і діло» пропонує подивитися, як змінювався військовий контингент України в Афганістані.

Крім того, у США немає точних цифр кількості захопленої талібами техніки. За даними розвідки, в руках талібів опинилося до двох тисяч бронемашин і до 40 літальних апаратів, включаючи тактичні вертольоти UH-60 Black Hawk, розвідувальні ударні вертольоти та військові дрони ScanEagle. Правда, вертольоти та БПЛА вимагають технічного обслуговування, а також вміння ними управляти.

З 2002 по 2017 роки США передали силам безпеки Афганістану зброї на 28 млрд доларів, у тому числі бронетехніку, БПЛА, ракети, близько 600 тис.одиниць стрілецької зброї, 162 тисячі одиниць засобів зв'язку і 16 тисяч приладів нічного бачення.

Нагадаємо, 15 серпня марш талібів по Афганістану завершився тим, що бойовики взяли під контроль столицю країни Кабул і захопили президентський палац. Президент Афганістану Ашраф Гані, як і більша частина керівництва держави, втік з країни. У планах талібів - відродити ісламський емірат Афганістану, проте з амністією і значними послабленнями в нормах шаріату.

Тим часом в Афганістані почався збройний опір радикальним ісламістам «Талібану». Осередком опору стала єдина не контрольована талібами провінція країни - Панджшер. Сюди стягуються підрозділи афганської армії, які відмовилися здаватися талібам, чиновники та незадоволені талібами афганці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: