Амністія для урядових військ і права для жінок: «Талібан» провів пресконференцію

Читать на русском
Варто відзначити, що в період першого Ісламського емірату Афганістан таліби діяли більш радикально
Ілюстративне фотоpicture-alliance

Представники радикального ісламістського руху «Талібан» провели в захопленому Кабулі першу пресконференцію. На ній вони дали ряд обіцянок і розповіли про своє бачення подальшої долі Афганістану.

Про це повідомляє телеканал Al Jazeera.

Так, спікер талібів Забіхулла Муджахід заявив, що «Талібан» не має наміру шукати внутрішніх або зовнішніх ворогів. Новий режим зацікавлений у встановленні дипломатичних відносин з іншими державами. Також таліби не дозволять використовувати територію Афганістану у якості бази для атак на будь-які інші держави або людей.

Муджахід додав, що «Талібан» оголошує повну амністію для урядових військовослужбовців, чиновників та інших людей. Крім того, права жінок в країні будуть захищені та розширені тою мірою, в якій це не суперечить ісламу.

Таліби пообіцяли гарантувати рівні права всім релігійним конфесіям в країні. Також дозволять роботу ЗМІ та дозволять критикувати уряд - до відомих меж. Іноземні дипломати та представництва міжнародних організацій зможуть працювати на території Афганістану. Переслідувати тих, хто співпрацював з США і країнами НАТО, не будуть.

Також таліби обіцяють припинити наркотрафік через Афганістан - справа, з якою за 20 років не зміг впоратися демократичний уряд Афганістану за підтримки США. При цьому в 1996-2001 роках таліби вже намагалися припинити наркотрафік в країні.

Президентом Афганістану від талібів стане Мулла Абдул Гані Барадар - 52-річний польовий командир угруповання.

«Талібан» взяв під контроль Афганістан: що сталося в країні за кілька днівТалібан увійшов до Кабула і захопив владу в Афганістані. Як розвивалися події – в матеріалі Слово і діло.

Варто відзначити, що в період першого Ісламського емірату Афганістан таліби діяли більш радикально. З 1996 по 2001 роки в Афганістані діяло Жорстке ісламське право. Зокрема, жінкам заборонялося відвідувати школи, ходити на роботу, в громадських місцях вони повинні були носити паранджу і виходити з дому тільки в супроводі чоловіка або родича чоловічої статі, а жінок, яких викрили в невірності чоловікам, стратили методом побиття камінням.

Нагадаємо, з травня 2021 в Афганістані йдуть активні військові дії. Вони почалися після оголошення США про виведення військ з Афганістану.

У серпні «Талібан» почав захоплювати регіональні столиці, а 15 серпня бойовики взяли під контроль столицю країни Кабул і захопили президентський палац. Президент Афганістану Ашраф Гані, як і більша частина керівництва держави, втік з країни.

На тлі захоплення влади талібами почалася масова евакуація. Україна евакуювала з Афганістану близько 80 осіб. А 16 серпня сотні людей почали штурмувати пасажирські літаки в Міжнародному аеропорту Кабула.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: