Афганські регіони чинитимуть опір талібам – експерт

Читать на русском
Хоча де-юре таліби контролюють всю країну, на півночі Афганістану засіли польові командири помірних ісламістів, які в 90-х роках воювали з талібами
Амірулла Салех, один з лідерів ОпоруВідкрите джерело

Попри те, що таліби захопили владу в Афганістані, це не означає закінчення війни. Деякі регіони Афганістану, швидше за все, чинитимуть талібам опір.

Про це заявив військовий експерт Ігор Левченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«На регіональному рівні можливе протистояння, тим більше що, попри те, що «Талібан» отримав контроль над північними провінціями, там залишаються традиційні польові командири, які в 90-х роках воювали з «Талібаном», і зараз вони заявляють про те, що будуть і далі продовжувати боротьбу», - сказав експерт.

Більш того, Левченко не виключає того, що і сам «Талібан» незабаром зазнає великі проблеми з контролем власної структури.

«Талібан» - це не чітка ієрархічна структура, в ній багато власних кланів, угруповань. Зараз експерти говорять про те, що керованість цієї структури в умовах, коли «Талібан» прийшов до влади, викликає певні сумніви» - резюмував він.

Нагадаємо, 15 серпня марш талібів по Афганістану завершився тим, що бойовики взяли під контроль столицю країни Кабул і захопили президентський палац. Президент Афганістану Ашраф Гані, як і більша частина керівництва держави, втік з країни. У планах талібів - відродити ісламський емірат Афганістану, проте з амністією і значними послабленнями в нормах шаріату.

Тим часом в Афганістані почався збройний опір радикальним ісламістам «Талібану». Осередком опору стала єдина не контрольована талібами провінція країни - Панджшер. Сюди стягуються підрозділи афганської армії, які відмовилися здаватися талібам, чиновники та незадоволені талібами афганці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: