Як змінювався військовий контингент України в Афганістані

Читать на русском

Сполучені Штати та інші країни практично вивели всі свої війська з Афганістану, після чого ситуація в країні почала ще більше загострюватися. «Талібан» взяв під контроль майже весь Афганістан. «Слово і діло» вирішило подивитися, як змінювався військовий контингент України в Афганістані протягом 2007-2021 років.

Талібан захопив владу в Афганістані, ситуація в країні загострилась. Слово і діло пропонує подивитися, як змінювався військовий контингент України в Афганістані.
Військовий контингент України в АфганістаніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вперше українських миротворців направили в Афганістан на початку 2007 року. Тоді президент Віктор Ющенко підписав указ про направлення контингенту у складі 10 осіб. У травні того ж року в Афганістан відправили першого українського військовослужбовця медслужби.

У 2008 році начальник оборонного коледжу НАТО запропонував Україні розширити участь у місії в Афганістані. Це було зроблено в рамках можливості збільшити участь України в операціях під егідою НАТО.

У 2009 році РНБО вирішила збільшити миротворчий контингент з 10 до 30 осіб. Через кілька місяців відповідний закон підписав тодішній президент Ющенко.

Феномен «Талібану»: чи насправді в Афганістані занепала цивілізаціяВ Афганістані занепала не цивілізація. В Афганістані занепав політичний режим. Політичний режим, складність якого могла підтримуватися винятково за рахунок зовнішньої допомоги.

У 2010 році до Афганістану направили дві частини груп інженерів з гуманітарного розмінування(загалом 7 осіб).

У 2011 році генсек НАТО запропонував Україні направити військових радників та інструкторів для підготовки афганських військових та поліцейських. У тому ж році Міноборони України заявило, що з початку діяльності українських саперів в Афганістані, вони знешкодили понад 11 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Крім розмінування, українські сапери виконували роботи з утримання та ремонту інженерних загорож.

Станом на 1 серпня 2013 року чисельність українського контингенту складала 26 осіб. Україна заявила, що має намір продовжити участь в операції після 2014 року.

У 2015 році президент Петро Порошенко підписав указ про участь України в операції НАТО «Рішуча підтримка», направивши контингент чисельністю 30 осіб. Таким чином, українські військові залишилися в країні після завершення військової місії Міжнародних сил з підтримки безпеки в Афганістані.

До 2017 року чисельність українського контингенту складала 10 осіб. Тоді голова місії України при НАТО Вадим Пристайко повідомив про наміри України збільшити військовий контингент.

Протягом 2018 року в операції в Афганістані взяли участь 16 українських військових.

З червня 2019 року до червня 2021 року чисельність українського контингенту складала 21 особу. Згодом українське командування вивело з Афганістану весь військовий контингент у рамках згортання місії НАТО «Рішуча підтримка».

Нагадаємо, раніше ми детально розбирали, що сталося в Афганістані за кілька днів та як «Талібан» взяв під контроль країну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: