В Афганістані з'явився «уряд» опору талібам: в країні знову йдуть бої

Читать на русском
На території Панджшера знаходиться віцепрезидент Афганістану Амірулла Салех, який оголосив себе президентом Афганістану
Ілюстративне фотоAFP 2021

В Афганістані почався збройний опір радикальним ісламістам «Талібану». Осередком опору стала єдина не контрольована талібами провінція країни - Панджшер. Сюди стягуються підрозділи афганської армії, які відмовилися здаватися талібам, чиновники та незадоволені талібами афганці.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на власні джерела.

Відомо, що на території Панджшера знаходиться віцепрезидент Афганістану Амірулла Салех, який оголосив себе президентом Афганістану замість Ашрафа Гані, який втік з країни.

«Талібан» взяв під контроль Афганістан: що сталося в країні за кілька днівТалібан увійшов до Кабула і захопив владу в Афганістані. Як розвивалися події – в матеріалі Слово і діло.

Також в цій провінції базуються загони Ахмада Масуда-молодшого, сина одного з найвідоміших польових командирів «Північного Альянсу», антиталібанської організації, яка з 1996 по 2001 роки воювала з талібами за підтримки Росії, Китаю та Індії. Легендарний Ахмад Масуд-старший, більш відомий, як «Панджшерський Лев«, у 2001 році поліг від рук групи терористів-смертників «Талібану».

Згідно з даними джерела, бійці опору відбили у талібів район Чарікар в провінції Парван. Через Чарікар проходить найважливіша транспортна магістраль республіки, яка пов'язує Кабул з Мазарі-Шаріфом. Також йдуть бої в Панджшері. За неперевіреними даними, для підтримки сил опору в Панджшер направляються близько десяти тисяч бійців на чолі з «маршалом Афганістану» Абдул Рашидом Дустумом - в минулому також відомим афганським польовим командиром.

Нагадаємо, 15 серпня марш талібів по Афганістану завершився тим, що бойовики взяли під контроль столицю країни Кабул і захопили президентський палац. Президент Афганістану Ашраф Гані, як і більша частина керівництва держави, втік з країни.

На тлі захоплення влади талібами почалася масова евакуація. Україна евакуювала з Афганістану близько 80 осіб. А 16 серпня сотні людей почали штурмувати пасажирські літаки в Міжнародному аеропорту Кабула.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: