Підсумки тижня в Раді: депутати ухвалили понад 40 законопроєктів

Читать на русском

Народні депутати закінчили роботу передостаннього пленарного тижня п'ятої сесії. Цього разу в сесійній залі минулося без бійок, хоча питання на розгляді були «гарячі»: президентський законопроєкт про олігархів, судова реформа, зміни в Податковий кодекс. «Слово і діло» пропонує подивитися на підсумки тижня у парламенті в цифрах.

З 29 червня до 2 липня у парламенті ухвалили чотири постанови. Зокрема, депутати створили тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів. Вона займеться підготовкою законодавчих ініціатив щодо захисту прав інвесторів, забезпечення рівного захисту прав, інтересів суб'єктів інвестиційної діяльності. Також ТСК буде співпрацювати з бізнес-асоціаціями для залучення інвестицій.

Ще однією постановою парламентарії повернулися історичну назву селищу Новгородське в Донецькій області – тепер воно знову називається Нью-Йорк.

Також за тиждень Рада ухвалила 43 законопроєкти: 17 – за основу та 26 – в цілому. У другому читанні був прийнятий законопроєкт щодо судової реформи – про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ключовий момент законопроєкту: членів ВККС відбиратимуть через конкурс, в складі конкурсної комісії будуть міжнародні експерти, чиї голоси будуть вирішальними. Експерти вже розповіли «Слово і діло» про плюси і мінуси цієї правки. Крім того, ми писали, хто з депутатів провалив програмні обіцянки за підсумками голосування.

Був ухвалений закон, який встановлює штрафи за відмову від проходження габаритно-вагового контролю – три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень).

У другому читанні депутати проголосували закон про підвищення пенсій чорнобильцям. Спікер Ради Дмитро Разумков вже підписав закон – депутати домовилися, що не блокуватимуть документ постановами.

Крім того, депутати посилили відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі. Тепер насильство щодо членів сім'ї або за статевою ознакою, яке завдає фізичної або психічної шкоди, буде каратися штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гривень) або 30-40 годинами громадських робіт, або адміністративним арештом до 10 діб.

На позачерговому засіданні в четвер Рада проголосувала закони з пакету «Кримської платформи». Був ухвалений президентський закон про корінні народи (що він передбачає, можна подивитися на інфографіці) і скасований режим вільної економічної зони «Крим».

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало план законопроєктної роботи Верховної ради і пропонує подивитися, терміни внесення яких проєктів вже зірвали депутати і Кабінет міністрів.

Також ми писали, як у парламенті працюють фракції «Батьківщина» і «Голос», а також група «За майбутнє».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: