Як працює в парламенті фракція «Голос»

Читать на русском

Верховній раді залишилося допрацювати три пленарних тижні до кінця п'ятої сесії. А після канікул народні депутати відзначатимуть два роки роботи IX скликання. Тому «Слово і діло» починає потроху підбивати підсумки роботи парламенту: будемо детально розбирати, які результати показала кожна фракція та група. Розпочнемо з найменшої фракції – «Голос».

У «Голосі» на даний момент 20 народних депутатів. Було на одного більше, але, нагадаємо, рік тому Святослав Вакарчук вирішив відмовитися від мандата.

З вересня 2019 року фракція приєдналася до розроблення 568 ініціатив – 437 законопроєктів (77 з них парламент ухвалив у цілому) та 131 постанови.

Лідером за кількістю зареєстрованих законопроєктів є глава фракції Ярослав Железняк – 155, з них 24 ухвалили в цілому (це теж найкращий показник у фракції). На другому місці Ярослав Юрчишин, який зареєстрував 124 законопроєкти. На третьому місці – Галина Васильченко зі 110 законопроєктами.

Найбільше постанов зареєстрував Роман Лозинський – 53, ухвалили з них 28. Соломія Бобровська зареєструвала 49 постанов, 16 з яких Верховна рада схвалила. У Наталії Піпи 40 постанов, Рада також схвалила 16.

За кількістю поданих поправок на першому місці у фракції Ярослав Железняк: депутат подав 2 тисячі 952 поправки до законопроєктів, 537 з яких врахували. Володимир Цабаль подав 1 тисячу 146 поправок, врахували – 173. Від Андрія Осадчука було 476 поправок до законопроєктів, 176 врахували.

За кількістю депутатських запитів лідирують Соломія Бобровська (45), Наталія Піпа (40) і Роман Лозинський (37).

Як фракція «Голос» виконує обіцянки

«Голос» за рік і десять місяців роботи в парламенті виконав 14% програми або 16 обіцянок. Також 12 обіцянок вже провалені, ще 93 залишаються у процесі виконання.

З реалізованого «Голосом» можна відзначити запровадження системи виборів за відкритими списками – фракція голосувала за новий Виборчий кодекс. Виконана обіцянка позбавити правоохоронні органи і силові структури повноважень в сфері розслідування економічних злочинів – це завдяки ухваленню закону про Бюро економічної безпеки.

Крім того, фракція підтримала розблокування аукціонів великої приватизації і виконала обіцянку відстоювати приватизацію великих підприємств.

Водночас «Голос» провалив обіцянку запустити глобальну інформаційну платформу підтримки українців. У Раді від фракції не було ніяких законодавчих ініціатив, які б дозволили запустити платформу. А партія своїми ресурсами таку не створила.

Незважаючи на обіцянку позбавляти депутатів-прогульників мандатів, «Голос» утримався при голосуванні за включення до порядку денного змін до Конституції щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата.

Також провалено обіцянку запровадити автоматичне звільнення корупціонерів зі своїх посад. Глава партії Кіра Рудик повідомила, що представники фракції ведуть роботу в іншому напрямку – в полегшенні звільнення корупціонерів.

З депутатів, які пройшли до парламенту за списком «Голосу», найкраще обіцянки виконує Ярослав Железняк – 21% виконаних. По 16% своїх обіцянок виконали Ярослав Юрчишин, Сергій Рахманін та Роман Лозинський.

Серед мажоритарників найвідповідальнішою є Наталія Піпа – вона виконала 32% обіцянок.

Нагадаємо, в березні 2021 року стало відомо про конфлікт в «Голосі». 22 березня депутат Ярослав Юрчишин заявив, що йому і ще деяким нардепам з фракції винесли попередження про можливе виключення з партії.

Пізніше 10 нардепів звинуватили партійне керівництво в узурпації влади, співпраці зі «Слугою народу» за спиною в однопартійців, нецільовому використанні коштів та купівлі ботів у мережі. Вони, зокрема, зажадали переобрання керівництва партії.

7 червня про вихід із партії «Голос» повідомив Сергій Притула. Слідом за ним покинути партію можуть 10 народних депутатів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: