Покарання за недостовірне декларування: хто з нардепів провалив обіцянки

Читать на русском
Хто з депутатів не підтримав посилення відповідальності за брехню в деклараціях і провалив свої обіцянки.
Слово і діло

Верховна рада 29 червня знову ухвалила закон про відновлення відповідальності за недостовірне декларування, який раніше ветував Володимир Зеленський. Тільки тепер з документа виключили два спірних положення. Відповідно до закону, неподання декларації уповноваженою особою каратимуть штрафом, громадськими роботами, обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на рік. За умисне неправдиве декларування загрожує штраф, обмеження або позбавлення волі – все залежить від суми невідповідності. Багато депутатів у передвиборчій програмі обіцяли повернути відповідальність за незаконне збагачення, але при цьому за закон не голосували. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто ж не виконав свої обіцянки.

Позафракційний депутат, а раніше член фракції «Слуга народу», Євген Шевченко в програмі зобов'язався домогтися притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення, а також посилення відповідальності за корупційні злочини.

У жовтні 2019 року Верховна рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів». Закон повернув відповідальність за незаконне збагачення, і Шевченко його підтримав.

Наприкінці минулого року депутати повернули кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за це запровадили штраф і обмеження свободи. Але Шевченко був відсутній під час голосування, хоча був зареєстрований у Раді. На голосуванні 29 червня за посилення відповідальності його знову не було. Таким чином, свою програмну обіцянку він провалив.

Ще один позафракційний нардеп – Дмитро Шпенов – в програмі обіцяв повернути дію норм закону про незаконне збагачення. Але він не голосував ні за повернення відповідальності за незаконне збагачення, ні за посилення відповідальності за недостовірне декларування.

Зеленський ветував закон, що послаблює відповідальність за брехню в деклараціяхВолодимир Зеленський ветував закон, що послаблює відповідальність за брехню в деклараціях.

Рустам Умеров від «Голосу» відповідно до програми повинен був повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення чиновників. Умеров підтримав перший законопроєкт – про незаконне збагачення. Але в грудні без поважної причини пропустив голосування за закон про відповідальність за недостовірне декларування. За посилення відповідальності він теж не голосував, тому обіцянку провалено.

«Слуги народу» Жан Беленюк і В'ячеслав Рубльов провалили свої програмні обіцянки про відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Обидва депутати підтримали закон про повернення відповідальності за незаконне збагачення, але не голосували за введення і посилення відповідальності за брехню в деклараціях.

Також є деякі народні депутати, які справно підтримували повернення відповідальності за незаконне збагачення і недостовірне декларування, але були відсутні або не голосували за останню ініціативу про посилення покарання за брехню в деклараціях. Так свої програмні обіцянки провалили «слуги народу» Олександр Корнієнко, Юрій Мисягін, Юрій Кисіль, Андрій Холодов, Анатолій Драбовський, Іван Калаур, Олександр Копиленко, Сергій Нагорняк, Валерій Божик, Ігор Мурдій, Дмитро Гурін.

У «Голосі» з таких самих причин зобов'язання повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення чиновників провалили нардепи Андрій Осадчук, Інна Совсун, Сергій Рахманін та Юлія Клименко.

Леся Василенко з поважної причини була відсутня під час голосування за закон про повернення відповідальності за брехню в деклараціях – депутат була на лікарняному. Але 29 червня її теж не було, коли парламент посилив відповідальність. Тому обіцянку також не виконано.

Нагадаємо, як фракції та групи голосували за покарання за недостовірне декларування, можна подивитися на інфографіці «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: