Рада попередньо схвалила закон про олігархів: як голосували нардепи

Читать на русском

Верховна рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт про олігархів. Для визнання людини олігархом вона повинна відповідати щонайменше трьом з чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті, мати значний вплив на ЗМІ, бути бенефіціаром або контролювати природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків, мати у власності активи на понад 80 млн доларів. Рішення про визнання особи олігархом приймає РНБО. Як фракції та групи голосували за законопроєкт – на інфографіці «Слово і діло».

У першому читанні законопроєкт підтримали 275 народних депутатів, 39 виступили «проти», 19 – утрималися, 8 – не голосували.

Законопроєкт про олігархів ухвалений в першому читанні силами Слуги народу і двох депутатських груп.
Голосування за законопроект про олігархівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Фракція «Слуга народу» дала 231 голос на користь законопроєкту Зеленського (один депутат був «проти», один – не голосував і 11 – були відсутні) і сама змогла забезпечити його ухвалення в першому читанні. Для підстраховки по 18 голосів «за» дали депутатські групи «Довіра» та «За майбутнє».

Ще 8 голосів було від позафракційних депутатів.

Фракція «Опозиційна платформа – За життя» взагалі не прийшла на позачергове засідання. У «Європейській солідарності» 24 депутати з 27 голосували «проти».

У «Батьківщині» 16 депутатів утрималися, один – не голосував і 8 – були відсутні. У «Голосі» 13 нардепів виступили «проти», один – не голосував і 6 – були відсутні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про олігархів 2 червня. Профільний комітет 30 червня рекомендував ухвалити його в першому читанні.

Детальніше про те, як президент пропонує боротися з олігархією і що про це думають експерти, можна прочитати в нашому матеріалі.

Раніше Зеленський говорив, якщо парламент не підтримає законопроєкт про олігархів, це питання буде винесено на всеукраїнський референдум.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: