Як працює у парламенті фракція «Батьківщина»

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує аналізувати роботу парламентських фракцій і груп у IX скликанні. Ми вже розібралися, які результати показує найменша фракція – «Голос». Сьогодні поговоримо про те, як працює «Батьківщина».

Як фракція Батьківщина працює у Верховній раді – скільки законопроєктів подали, скільки обіцянок виконали.
Фракція Батьківщина в парламентіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У фракції «Батьківщина» на даний момент 25 народних депутатів (із них лише троє жінок). У перший же день роботи парламенту IX скликання фракцію покинула Олена Кондратюк – вона зайняла пост віцеспікера. У червні минулого року депутатський мандат склала Ольга Бєлькова. Нещодавно, 16 травня, до складу фракції увійшов Антон Яценко.

З вересня 2019 року «Батьківщина» приєдналася до розроблення 883 ініціатив – 648 законопроєктів (79 з них ухвалили в цілому), 234 постанов і одного проєкту кодексу.

Лідерами за кількістю зареєстрованих законопроєктів у фракції є Михайло Цимбалюк (183), Юлія Тимошенко (159) і Вадим Івченко (116). Але за кількістю ухвалених в цілому законопроєктів лідирують зовсім інші нардепи: Валерій Дубіль (15), Альона Шкрум (13), Іван Крулько і Сергій Тарута (по 9).

Найбільше постанов зареєстрували Андрій Пузійчук (39, 17 з них ухвалили), Михайло Цимбалюк (29), Іван Крулько (25, з них 13 ухвалили) і Сергій Євтушок (25, з них 17 ухвалили).

За кількістю поправок до законопроєктів перший у фракції Пузійчук – він подав 1 тис. 529 поправок, врахували 331. Івченко подав 1 тис. 386 поправок (380 врахували), Тимошенко подала 1 тис. 126 поправок (врахували 156).

Як фракція «Батьківщина» виконує обіцянки

«Батьківщина» виконала всього 3% передвиборчої програми. Реалізовано 2 обіцянки, 6 – вже провалені і 62 перебувають у процесі виконання.

Так, виконано обіцянку сприяти демонополізації імпорту газу. У грудні 2020-го Верховна рада внесла зміни в закон «Про державні закупівлі» щодо закупівлі природного газу. Співавторами законопроєкту були представники «Батьківщини» Олексій Кучеренко та Сергій Тарута. Зміни відкрили доступ до закупівлі газу на біржі не тільки Оператору ГТС і «Нафтогазу», а й іншим суб'єктам ринку. Половина фракції закон підтримала.

Друге виконана обіцянка – зберегти газотранспортну систему у державній власності. Більше половини фракції голосували за закон, згідно з яким Оператор ГТС і оператор підземних сховищ природного газу залишаються у держвласності.

З масштабних провалених обіцянок «Батьківщини» можна виділити невдалу реалізацію програми «Новий курс» у перші 100 днів роботи Ради. У список першочергових заходів входили: створення максимально широкої коаліції дій, скасування корупційних рішень старої влади, затвердження «справедливого» бюджету, зниження тарифів. Жоден із цих пунктів виконаний не був.

Також «Батьківщина» не змогла відразу після виборів підвищити мінімальну пенсію для українців до 3 тис. 94 грн.

У фракції лідером і за кількістю виконаних, і за кількістю провалених обіцянок є Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як фракції та групи голосували за основні кадрові призначення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: