Рік і два місяці роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За рік і два місяці роботи Шмигаль і його міністри виконали 595 обіцянок, провалили – 233, ще 827 залишаються в процесі виконання (це без урахування обіцянок із неухваленої програми дій).

З 4 квітня до 4 травня в уряді дали 58 нових обіцянок, виконали – 34, провалили – 9.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили міністри

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виконав обіцянку на початку 2021 року завершити встановлення обладнання у 210 приймальних відділеннях. Ремонт усіх приймалень завершать лише в першому півріччі.

Не виконав також Шмигаль обіцянку на початку року забезпечити збільшення кількості ПЛР-тестів до 100 тисяч на добу. Максимум поки що була тільки 61 тисяча 839 ПЛР-тестів – 30 березня.

У листопаді прем'єр говорив, що найближчим часом в Україні запровадять автоматичні штрафи за порушення режиму самоізоляції. У грудні Кабмін зареєстрував у парламенті законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19», який передбачає, що за порушення порядку самоізоляції, обсервації будуть штрафувати на суму від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У квітні депутати відхилили урядовий законопроєкт. Зараз Кодекс України про адміністративні правопорушення не передбачає штрафів за порушення режиму самоізоляції. Цього немає і в плані заходів, спрямованих на боротьбу з COVID-19, який Кабмін схвалив 14 квітня. Таким чином, Шмигаль провалив обіцянку.

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков не виконав обіцянку про те, що з лютого сервіс «єМалятко» буде доступний на порталі «Дія» для жителів тимчасово окупованих територій. Повноцінний запуск сервісу в такому форматі заплановано в першому півріччі.

Глава МВС Арсен Аваков запевняв, що всі порушники законодавства на виборах 2019 року будуть покарані, але свого слова не дотримав. У Нацполіції «Слово і діло» повідомили, що в рамках передвиборчої президентської кампанії в 2019 році правоохоронці почали 436 кримінальних проваджень, прямо або побічно пов'язаних з порушенням виборчого законодавства. З цієї кількості справ 55 було направлено до суду. Під час передвиборчої парламентської кампанії поліція почала 583 кримінальних провадження, пов'язаних з порушенням виборчого законодавства. До суду було відправлено 88 проваджень. Прогрес, як бачимо, невеликий.

Крім того, Аваков ще в 2014 році обіцяв заочно провести розслідування у кримінальній справі про причетність міністра оборони РФ Сергія Шойгу до створення «ДНР» і «ЛНР». Ще в грудні 2016 року досудове розслідування було зупинено в зв'язку з розшуком підозрюваних і не відновлено досі.

Що за місяць зробили в Кабміні

Голова уряду виконав обіцянку про те, що з другого кварталу 2021-го українці зможуть укладати річні контракти на постачання газу за фіксованою ціною. З 1 травня 2021-го до 30 квітня 2022-го в Україні діє фіксована ціна на газ. Що це означає для споживача, ми розібралися раніше.

Також Шмигаль виконав обіцянку забезпечити облік і компенсацію для звільнених громадян або для тих, хто перебував у вимушених відпустках через коронавірус. За інформацією Кабміну, в 2020 році вдалося зберегти більше 538 тисяч робочих місць (382 тисячі завдяки наданню допомоги з часткового безробіття та 156 тисяч завдяки наданню одноразової допомоги роботодавцям); 4,7 млрд грн було профінансовано громадянам і бізнесу за «карантинними» програмами (допомога ФОПам і працівникам, допомога роботодавцям, компенсація ЄСВ).

Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський, як і обіцяв, зареєстрував у Раді законопроєкт «Про внесення зміни до закону «Про охорону атмосферного повітря». Його мета – вдосконалення механізму регулювання викидів забруднювальних речовин в атмосферу, видачі дозволів на викиди, поліпшення державного регулювання, господарських відносин.

Максим Степанов забезпечив вакцинацію від коронавірусу вакцинами трьох виробників. Українці мають змогу зробити щеплення препаратами Covishield, Pfizer і AstraZeneca.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяв в рамках проєкту «Дія. Безбар'єрність» створити освітні курси та інструкції для працевлаштування для роботодавців та шукачів роботи. Зараз на платформі є наступні курси: як облаштувати робоче місце для людини з інвалідністю, як будувати внутрішні комунікації для розвитку безбар'єрності в бізнесі, як провести безбар'єрну співбесіду, як бізнесу стати інклюзивним.

Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов виконав програмну обіцянку розробити і затвердити Державну програму розвитку транскордонного співробітництва до 2027 року.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, скільки на утримання Кабінету міністрів витратять у 2021 році.

Зарплати урядовців за березень можна подивитися на наших інфографіках.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: