Фіксована ціна на газ: які платіжки отримають українці з травня і що передбачають нововведення

Читать на русском
Які платіжки за газ отримають українці з травня і що передбачає фіксована річна ціна, читайте в матеріалі Слово і діло.
Ціна на газСлово і діло

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1 травня в Україні почне працювати так званий «річний продукт». Це фіксована ціна на газ, яка діятиме для українців наступні 12 місяців і компанії не зможуть її підвищувати. Однак у газопостачальників з’явиться можливість знижувати ціну в межах річного продукту. Що це означає для пересічного українця, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Для чого потрібен річний продукт

За словами голови уряду Дениса Шмигаля, фіксована ціна на газ відкриває більше можливостей для зниження ціни. З 1 травня державна компанія НАК «Нафтогаз України» пропонує за річним тарифним планом газ по 7,96 грн за куб. м з ПДВ, без вартості розподілу. Однак уряд розраховує, що «Нафтогаз» та інші компанії влітку знизять ціни на річний продукт, щоб захищати свою частку на ринку та боротися за споживача.

«Саме конкуренція має підштовхнути газопостачальників знизити тарифи. Водночас річний продукт – це стабільність та можливість дуже чітко розуміти та прогнозувати свої витрати. Важливо, що українці й надалі можуть обирати та змінювати постачальника за критеріями ціни та якості послуг», ‒ наголосив прем'єр-міністр.

Що буде у платіжці за газ від 1 травня

З травня постачальники газу автоматично переведуть усіх українців на річні контракти. Встановлена ціна не може збільшуватися аж до 30 квітня 2022 року.

Тобто газ по 6,99 грн за кубометр, як було до березня ‒ це вже неактуальна історія. Ціна на газ у різних постачальників відрізнятиметься і якщо вас не влаштовують тарифи обслуговуючої компанії,то ви можете її собі змінити.

У разі, коли ціна вам підходить, тоді нічого робити не потрібно. Новий контракт запрацює автоматично і ви будете отримувати платіжки, як і завжди.

Які ціни за газ встановили по Україні

Найменшу ціну на газ встановила компанія «Евода трейд», яка обслуговує Луцьк. Там тариф становитиме 7,88 грн за куб. м.

Мінімально вища ціна у компаній «Черкасигаз збут», «Уманьгаз збут», «Нафтогаз України», «Волиньелектрозбут» та «Закарпаття енергозбут» ‒ 7,89-7,98 грн за куб. м.

Загалом із 56 постачальників 21 компанія встановила річну ціну у розмірі 10 грн за кубометр, а ще постачальники Чернівецької, Житомирської та Херсонської областей встановили ціну на рівні 13,5 грн за куб. м.

Крім вартості газу, споживачі ще повинні платити за його доставку. Плату за транспортування збирають облгази і у кожного свій тариф.

Карантин та сезонні коливання: чому зріс долар і яким буде курс валют до кінця весниЩо впливає на зміни курсу долара та чи стабілізується він до кінця весни ‒ прогнози експертів.

Чи можна відмовитися від річного тарифу на газ

Споживачі можуть відмовитися від річного тарифу та платити за місячним чи навіть декадним (якщо вони є у вашого постачальника). Наприклад, на травень жоден оператор не встановив ціну на газ вище 10 грн за кубометр, а «Евода трейд» Фірташа запропонувала найнижчу ціну – 7,88 грн за куб. м.

Однак потім повернутися до річного контракту можна буде тільки з дозволу постачальника.

Чи можуть ще знизити річний тариф

Відповідно до рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, річні ціни на газ можуть переглянути, але тільки в бік зниження.

Як ціна на газ пов’язана з МВФ

Окрім захисту українців від цінових коливань, уряду ще потрібен черговий транш МВФ.

Ще взимку під час ручного регулювання ціни на газ Міжнародний валютний фонд не схвалював таку ініціативу, а голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман закликав Кабмін надавати адресні субсидії тим, хто не може самостійно платити за газ.

Через пандемію Україна опинилася в умовах серйозного дефіциту бюджету, для покриття якого необхідний транш МВФ.

Нагадаємо, Україна і Міжнародний валютний фонд продовжують погоджувати умови отримання траншу. Мінфін прогнозує, що це станеться не раніше вересня поточного року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: