Рік і місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За рік і місяць роботи Шмигаль і його міністри виконали 481 обіцянку, провалили – 222, іще 794 залишаються в процесі виконання (це не враховуючи зобов'язань із програми дій).

З 4 березня до 4 квітня в уряді дали 47 нових обіцянок, виконали – 31, провалили – 16.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць не виконали міністри

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко обіцяв полишити державну службу, якщо парламент і вдруге не підтримає його призначення. Наприкінці січня депутати знову відмовилися призначити Вітренка віцепрем'єром – міністром енергетики. Але Вітренко продовжив працювати і далі, тому обіцянка не виконана.

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов казав, що до кінця першого кварталу будуть завершені будівельні роботи в 210 прийомних відділеннях. Але потім терміни змінилися: прем'єр Денис Шмигаль на початку березня повідомив, що відремонтовано 83 прийомних відділення, а 210 зроблять у першому півріччі.

Сам Шмигаль провалив обіцянку про те, що в 2021 році бюджет програми будівництва доріг становитиме 150 млрд грн. У Міністерстві фінансів повідомили, що на розвиток дорожнього господарства передбачено більше 81 млрд грн, з урахуванням запозичень під державні гарантії.

Глава МОЗ Максим Степанов обіцяв, що перед початком вакцинації через кабінети щеплень будуть вакциновані всі сімейні лікарі. Але в середині березня сам же Степанов сказав, що робота кабінетів щеплень і вакцинація сімейних лікарів починається в один день – з 22 березня.

Крім того, Степанов провалив обіцянку до березня закінчити будівництво молекулярно-генетичної лабораторії для Інституту раку: «У нас чіткий графік реалізації, і ми плануємо завершити лабораторію в січні-лютому 2021 року». Наприкінці лютого заступник міністра повідомила тільки про початок робіт на будівельному майданчику лабораторії.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко, незважаючи на обіцянку, не представив у лютому геопортал відкритих даних. Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не виконав обіцянку про те, що на початку року на платформі «Всеукраїнська школа онлайн» з'явиться кабінет вчителя.

Глава Міноборони Андрій Таран не виконав обіцянку з програми Кабміну – розробити і виконувати держпрограми з утилізації надлишкового та застарілого озброєння. У відомстві «Слово і діло» повідомили, що у зв'язку з проведенням ООС розробка і виконання програми утилізації озброєння, військової техніки та іншого військового майна на сьогодні є передчасною. А розроблення програми утилізації звичайних видів боєприпасів є недоцільною.

Що за місяць зробили в Кабміні

Шмигаль виконав обіцянку запровадити податкові стимули для спрямування частини прибутку підприємств на реінвестування у власний розвиток (вона з програми дій уряду). У Міністерстві фінансів повідомили, що для цього був ухвалений закон «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні». Згідно з ним, держпідтримка може надаватися, зокрема, у формі звільнення від сплати окремих податків і зборів.

Марина ЛазебнаМіністр соціальної політики України
Лазебна пообіцяла з настанням 2021 року запровадити механізм стимулювання малозабезпечених до відкриття бізнесуСказано 15 червня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Рада затвердила зміни до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями.

Віцепрем'єр Федоров виконав обіцянку про те, що українці зможуть записатися в чергу на вакцинацію від коронавірусу через портал «Дія». Така послуга з'явилися на порталі 1 березня, нею скористалися кілька сотень тисяч громадян.

Як і обіцяв міністр екології Роман Абрамовський, в Україні затвердили оновлений перелік видів рослинного світу, які будуть занесені в Червону книгу. У лютому наказ «Про затвердження переліків видів рослин і грибів, які заносяться до Червоної книги України (рослинний світ), та видів рослин і грибів, що виключені з Червоної книги України (рослинний світ)» затвердило Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів, а в березні – Міністерство юстиції.

Міністр юстиції Денис Малюська виконав обіцянку подати апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду про скасування постанови Кабміну «Питання українського правопису».

Олександр Ткаченко виконав обіцянку про те, що в Україні буде створено Центр із протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський своїм указом призначив Поліну Лисенко його керівником.

Нагадаємо, уряд Шмигаля за рік роботи виконав 9% своєї програми.

На нашій інфографіці можна подивитися, скільки обіцянок виконали і провалили члени Кабміну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: