Головні новини та аналітика на ранок 19 квітня в аудіоформаті

Читать на русском

Про дипломатичні скандали, американські санкції та їх наслідки не тільки для Росії. Про ескалацію на Донбасі, як шанс України на НАТО. Про ще одну вакцину для українців та плани щодо масового щеплення. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Дипломатичні війни

ФСБ Росії затримала напередодні у Санкт-Петербурзі консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка. Як заявили в ФСБ, дипломата затримали нібито «при отриманні інформації закритого характеру під час зустрічі з громадянином РФ». У російській спецслужбі додали, що подібна діяльність «не сумісна зі статусом дипломатичного працівника і має явний ворожий характер стосовно Росії», і що до українського дипломата будуть застосовані заходи відповідно до норм міжнародного права. Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко пізніше повідомив, що «російські правоохоронці затримали співробітника генерального консульства України на кілька годин. Після чого Сосонюк повернувся до української дипустанови».

У вітчизняному МЗС заявили, що затримання консула Олександра Сосонюка - це чергова провокація Росії та у якості відповіді Україна вишле старшого дипломата, одного з радників посольства РФ в Києві Чернікова - це міра у відповідь на затримання і висилку українського консула в Санкт-Петербурзі - заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін. І додав, що Київ «почув певний шантаж» Москви через висилку співробітника посольства. Цитата: «Нам кажуть, що якщо ви наполягатимете на оголошені персоною нон-грата саме співробітника посольства, а не одного з консульств, то ми будемо змушені оголосити персоною нон-грата співробітника вашого ж посольства в Москві», - сказав заступник міністра закордонних справ України.

Між тим Прага вислала 18 співробітників російського посольства на тлі інформації про те, що російські агенти причетні до вибуху на складах боєприпасів у Чехії у 2014 році - повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек. «Я як міністр закордонних справ Чехії прийняв рішення вислати всіх співробітників російського посольства в Празі, які були нашими спецслужбами чітко визначені як офіцери російських спецслужб СЗР і ГРУ. Протягом 48 годин Чехію повинні покинути 18 співробітників російського посольства», - сказав він.

Російське МЗС висловило чеській владі рішучий протест. Там пообіцяли вжити заходів у відповідь. Заступник голови комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров, коментуючи висилку дипломатів сказав, що «це просто придумана ситуація для того, щоб підтримати американців, які зараз отримали жорстку відповідь від Росії», маючи, вочевидь, на увазі відповідь на санкції, які Білий дім 15 квітня запровадив стосовно Росії за втручання в американські вибори, а також за кібератаки на США.

Детальніше про американські санкції для Росії і їх можливі наслідки для України - читайте у спеціальному матеріалі «Війна чи ми на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Свою солідарність у зв'язку з дипломатичним скандалом Чехії вже висловили Україна і Великобританія. Зокрема, міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб заявив, що дослівно: «Великобританія повністю підтримує наших чеських союзників, які показали, наскільки далеко піде ГРУ у своїх спробах провести небезпечні та зловмисні операції».

НАТО і Нормандський формат

До того ж Велика Британія планує наступного місяця відправити у Чорне море два військові кораблі на знак солідарності з Україною на тлі нарощування військ Росії - повідомляє The Sunday Times. Видання зазначає, що таку інформацію їм надали власні джерела у Військово-Морських силах Великої Британії. Кораблі відокремляться від групи авіаносців Королівського флоту в Середземному морі та через Босфор прослідують у Чорне море. Таким чином Британія хоче продемонструвати підтримку Києву та НАТО на тлі ситуації з нарощуванням російської військової присутності на кордонах з Україною.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський закликали Росію відвести війська від кордонів України.

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном Володимир Зеленський, розуміючи, що перемовини у Нормандському форматі більше не діють, актуалізував дві тези – необхідність гарантій з боку європейських країн щодо вступу України до ЄС, та бажання якомога швидше долучитися до НАТО. З німецьким канцлером Ангелою Меркель це не обговорювалося. Проте Надзвичайний і Повноважний Посол України у ФРН Андрій Мельник закликав Німеччину надати більшу підтримку Україні, зокрема, в контексті саме швидкого приєднання країни до НАТО.

Чи розглядається можливість вступу України до Альянсу з боку самих держав-учасниць безпекового блоку? Якими можуть бути альтернативи для України? Про це читайте на slovoidilo.ua в матеріалі «Чи стане Україна ближчою до НАТО на тлі можливої російської агресії?».

Вакцинаційна кампанія в Україні

В Україні стартувала вакцинація населення препаратом Comirnaty від компаній Pfizer і BioNTech. Це перша партія вакцини Pfizer-BioNTech, яку Україна отримала в рамках глобальної ініціативи COVAX. У Центрі Громадського Здоров'я повідомили, що 17 квітня 29 250 доз вакцини відправили з національного складу в регіони - по 1170 доз в кожну з областей і Київ. Перші щеплення цією вакциною зробили в Київській області. Загалом, Україна отримала 117 тисяч доз препарату.

Між тим, масова вакцинація від коронавірусу усіх бажаючих розпочнеться тоді, коли в країні буде мінімум 1 млн доз вакцин. Про це заявив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Він додав, що спочатку будуть вакцинувати категорію 60+, а коли всі бажаючі отримають щеплення, то почнеться вакцинація категорії 18+.

Яку стратегію обрали країни-лідери за темпами вакцинації - Ізраїль, Об'єднані Арабські Емірати, Чилі, Великобританія, Бахрейн, які країни найшвидше вакцинують своє населення і що їм допомагає швидкими темпами боротися з коронавірусом, читайте в нашому дослідженні.

З початку кампанії вакцинації в Україні щеплено близько півмільйона осіб. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна домовилася з Єврокомісією про співпрацю над сумісністю українського та європейського Цифрового сертифіката про імунітет від COVID-19.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: