Стримування пандемії: яку стратегію обрали країни-лідери за темпами вакцинації

Читать на русском
Які країни найшвидше вакцинують своє населення і що їм допомогло пришвидшити темпи вакцинації, читайте в матеріалі Слово і діло.
Темпи вакцинації у світіСлово і діло

«Слово і діло» щодня відстежує темпи вакцинації в Україні, яка розпочалася 24 лютого 2021 року. За цей час медики встигли прищепити 1,01% населення, що у кількісних показниках ‒ 419,3 тис. доз. А от в Індії за 85 днів вакцинальної кампанії зробили уже понад 100 млн щеплень проти коронавірусу. Влада заявляє, що це найшвидші темпи у світі. Тим часом Бутан зміг за сім днів прищепити 85% дорослого населення. Однак такий стрибок не перемістив ці країни у список лідерів за темпами вакцинації. Хто ж посідає перші позиції у цьому рейтингу і яка стратегія допомогла їм туди потрапити, розповідає «Слово і діло».

Вакцинація в Ізраїлі

За даними аналітичного порталу Our World In Data, Ізраїль отримав першість за темпами вакцинації. Населення країни становить понад 9 млн осіб, і понад 5,3 млн з них отримали принаймні одну дозу вакцини. Важливо, що 4,8 млн людей двічі отримали препарат, тобто половина населення країни уже захищена від інфікування або складного перебігу недуги. Ще 830 тис. людей вже перехворіли на коронавірус, тобто приблизно у 68% населення у крові мають бути антитіла, які можуть боротися з вірусом.

Нині Ізраїль готується розпочати вакцинацію дітей, а тим часом країна зняла низку карантинних обмежень та навіть почала згортати ковідні відділення. Відновили свою роботу і ресторани, готелі, навчальні заклади, релігійні установи та інші розважальні й культурні центри.

Локдаун у країні оголошували тричі, обмеження були вкрай жорсткими, а штрафи високими. Заклики залишитися вдома підсилювали забороною відходити від домівки далі, ніж на 500 метрів. Від початку пандемії прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу вів наполегливі перемовини щодо постачань вакцини Pfizer. Він пообіцяв виробникові організувати найефективнішу кампанію вакцинації, щоб опісля можна було відстежити вплив препарату на пандемію. Таким чином Ізраїль став єдиною країною, яка безперебійно отримувала нові партії вакцини.

Чому Pfizer/BioNTech надали країні таку преференцію? Відповідь криється у легкому зборі даних. 99% населення користується електронними медичними картками, тому компанії отримали надійний майданчик для подальшого дослідження препарату з можливістю відстежувати низку показників. Крім того Нетаньягу заплатив Pfizer/BioNTech більшу ціну, ніж США. Місцеві медіа писали, що вакцинація однієї особи обійшлась у 47 дол., тоді як американці платили 15 дол. Офіційна ціна не розголошується через секретність контракту.

Натепер у приміщеннях люди ще надягають маску, бо вакцинальна кампанія не завершена. Попри обурення людей, влада запевняє, що не можна нехтувати здоров'ям осіб, котрі ще не отримали щеплення, тому соціальна дистанція та маска можуть зберегти вже отримані результати. Вакциновані ізраїльтяни отримують зелений паспорт, який дає дозвіл на перетин кордону без подальшої ізоляції та відкриває більше можливостей для соціалізації.

Вакцинація в ОАЕ

На другій позиції за темпами вакцинації свого населення опинилися Об’єднані Арабські Емірати. Наразі понад 56% жителів ОАЕ отримали щонайменше одну дозу вакцини від COVID-19 і це при тому, що населення країни становить 9,984 млн осіб. Ще майже 474 тис. людей уже перехворіли і, ймовірно, мають антитіла.

Однак з постачаннями вакцини тут було куди більше проблем, ніж в Ізраїлі. У січні 2021 року Pfizer/BioNTech почали нарощувати виробничі потужності, через що темпи виготовлення препарату суттєво зменшились. Тоді влада емірату Дубай була змушена уповільнити темпи вакцинації.

Щоб не плекати надію на одного виробника, в ОАЕ схвалили до використання п’ять препаратів:

  • Oxford/AstraZeneca;
  • Pfizer/BioNTech;
  • Sinopharm/Beijing;
  • Sinopharm/Wuhan;
  • Sputnik V.

Вакцинація в Чилі

Населення Чилі сягає 19 млн 244 тис. осіб, з них уже 4,8 млн повністю прищепилися, а ще 7,5 млн отримали першу дозу препарату. Таким чином 64% населення уже долучились до кампанії з вакцинації. В країні використовують препарати двох виробників: Pfizer/BioNTech та Sinovac.

Ще у грудні першу вакцину отримали чилійські медики, а вже у лютому 2021 року влада розгорнула масштабну кампанію з вакцинації. Їм вдавалося щодня вакцинувати по 100 тис. осіб, через що держава вийшла на перше місце серед країн Латинської Америки за темпами боротьби з COVID-19.

На початку березня в Чилі послабили карантин і практично повернулися до звичного життя, але на початку квітня там спалахнула нова хвиля коронавірусу.

З 5 квітня уряд повернув населення до жорстких обмежень та заборонив іноземцям в’їжджати в країну. Епідеміологи наголошують, що ефективність вакцини між першим та другим щепленням є дуже низькою, тому дуже варто дотримуватись усіх обмежувальних заходів, аж доки більшість населення не отримає дві дози препарату.

Місцеві медики припускають, що коронавірус вийшов з-під контролю через бразильський штам, який набагато заразніший. Деякі експерти також висунули гіпотезу про чилійську мутацію вірусу, яку ще належить встановити.

Вакцинація у Великій Британії

Населення Британії сягає 68 млн 165 тис. осіб і серед них уже 7,8 млн отримали подвійну дозу вакцини, а ще 32,2 млн - першу. Крім того 2,9 млн осіб уже перехворіли на коронавірус. Практично 59% британців стали учасниками кампанії з вакцинації. Країна дала дозвіл на використання препарату Oxford/AstraZeneca та Pfizer/BioNTech.

Однак нещодавно прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що кількість смертей внаслідок коронавірусу у Великій Британії зменшилася саме завдяки локдауну, а не початку вакцинальної кампанії. Через це з 5 квітня в Англії, Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії вперше за сто днів послабили карантинні обмеження. Британці одразу ж вийшли на масові святкування, оскільки ресторанам дозволили відкрити літні тераси.

Коли журналісти запитали у відвідувачів, чи не бояться ті підхопити коронавірус, частина із них відповіли, що їх це не турбує, а частина — що вже перехворіли.

«Чесно кажучи, це так приємно. Здається, що ми вийшли з в'язниці», — говорили відвідувачі.

Медики переконані, щеплення насамперед потрібне для полегшеного перебігу хвороби. Зокрема, дослідження під керівництвом Організації охорони громадського здоров'я Шотландії виявило, що через чотири тижні після першої дози вакцини кількість госпіталізацій зменшилась на 85% та 94% для вакцин Pfizer та AstraZeneca відповідно. Це перша ознака реального впливу вакцинації у Британії.

Вакцинація у Бахрейні

Королівство Бахрейн з населенням в 1 млн 747 тис. посідає п’яту сходинку за темпами вакцинації.

Наразі 416 тис. осіб повністю вакцинувалися, а ще 574 тис. ‒ отримали першу дозу препарату. В країні схвалено п’ять вакцин:

  • Oxford/AstraZeneca;
  • Pfizer/BioNTech;
  • Johnson & Johnson;
  • Sinopharm/Beijing;
  • Sputnik V.

Країна неодноразово запроваджувала жорсткий локдаун і обмежувала авіаперельоти, людям навіть забороняли зустрічатися у парках чи на пляжі, щоб максимально обірвати ланцюжок заражень. Натепер, попри темпи вакцинації в країні, спалахнула нова хвиля хвороби, тому влада до 15 травня заборонила іноземцям прибувати в країну, а всередині країни намагаються обмежити соціальні контакти, доки в людей не сформується імунітет після вакцинації.

Нагадаємо, в Україні 14 квітня перше з двох щеплень проти коронавірусу зробили 15 744 людям. Загалом першу дозу вакцини вже отримали 419 295 людей та ще п'ять осіб закінчили вакцинацію. Як кампанія з вакцинації розгортається в областях, можна переглянути на інфографіці «Слово і діло».

Софія Телішевська, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: