Житлові держпрограми: хто і на яких умовах може претендувати

Читать на русском

Купівля власного житла для більшості українців є непідйомною тратою. Квартирний облік, на якому зараз, за даними Держстату, перебуває більш як 657 тисяч людей, теж не дає жодних гарантій на отримання житла. Як варіант, є державні житлові програми, які діють для певних категорій українців. «Слово і діло» розібралося, які програми працюють, хто має право і на яких умовах скористатися ними.

Від 2018 року працює програма «Доступне житло». Скористатися нею можуть громадяни або сім'ї, які стоять на обліку з поліпшення житлових умов, протягом 3 років не мали у власності житла або мали площею менш як 13,65 квадратних метрів.

У рамках цієї програми держава компенсує частину вартості житла. Для звичайних громадян компенсація становить 30% вартості, для інвалідів війни, учасників війни на Донбасі і переселенців – 50%.

Ще кілька державних програм передбачають надання кредитів на житло. Категорії громадян, які можуть скористатися програмою «Доступне житло», можуть ще отримати пільгові позики на квартиру. Кредитна ставка – 3% річних, термін повернення – до 20 років.

Для молоді діє програма пільгових кредитів за рахунок коштів статутного капіталу «Держмолодьжитло». Скористатися програмою можуть молоді сім'ї або самотні українці до 35 років, громадяни, які стоять на обліку на поліпшення житлових умов. Або ті, у кого у власності житло площею менше 13,65 квадратів. Кредити даються на будівництво або купівлю житла, відсоткова ставка за користування кредитом встановлюється у розмірі облікової ставки НБУ, що діє на момент надання кредиту (наразі це 6%). Сума кредиту становить до 90% вартості житла.

Понад 20 років в Україні працює програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». Вона розрахована на громадян, які живуть або хочуть жити в сільській місцевості, працюють в сільській місцевості, будуть будувати/реконструювати/купувати житло в селі. Кредитна ставка за цією програмою – 3% річних, для багатодітних сімей – 0%. Термін повернення – до 20 років, для молодих сімей – до 30.

Кредити дають на будівництво нового житла до 400 тисяч гривень, на покупку житла – до 300 тисяч, на реконструкцію чи добудову – до 250 тисяч, на спорудження інженерних мереж – до 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, кому під час купівлі нерухомості в Україні не потрібно платити пенсійний збір.

Також ми писали, хто зможе отримувати іпотеку під 7%, який буде розмір щомісячного платежу і чи є максимальний термін кредиту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: