Вічна боротьба з корупцією: що обіцяють українські політики

Читать на русском
9 грудня ‒ Міжнародний день боротьби з корупцією. Як з цим явищем обіцяють боротися українські політики.
112.ua

Щороку 9 грудня за ініціативою ООН відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Україна за підсумками минулого року посіла 126 місце зі 180 в рейтингу сприйняття корупції, який складає організація Transparency International. У 2012-2013 роках наша країна була на 144 місці, в 2014-му – на 142, у 2015-му – на 130, в 2016-му – на 131, у 2017-му – на 130, в 2018-му – на 120.

Щоб поліпшити позиції Україні рекомендували сформувати незалежну судову владу, забезпечити незалежність антикорупційної сфери, позбавити СБУ повноважень щодо протидії економічним і корупційним злочинам. Але великих успіхів влада тут не домоглася.

Питання боротьби з корупцією постійно на порядку денному в Україні. Президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що за подібні злочини в країні нікому не потуратимуть і навіть запитував українців, чи варто давати за продажність довічне ув'язнення. Як глава держави й інші політики обіцяли боротися з корупцією, розібралося «Слово і діло».

Зеленський обіцяв «повністю побороти корупцію»

На етапі передвиборчої кампанії Володимир Зеленський обіцяв піти у відставку, якщо його оточення буде вдаватися до корупційних дій в оборонній галузі. Це була відповідь скандалу з чиновником РНБО Гладковським. «Якщо буде такий як Свинарчук, я вважаю, що президент повинен піти у відставку. Він партнер, це важливо. Звичайно, у відставку і не тільки, а далі кримінальний розгляд цього питання». За будь-які корупційні схеми своє оточення Зеленський обіцяв відправити до в'язниці. Поки що немає доказів, що хтось близький до президента причетний до корупції.

У лютому цього року Зеленський запевнив, що «повністю поборе корупцію». Обіцянка голослівна і важка для виконання: цілком викорінити продажність навряд чи можливо, тим більше за п'ять років каденції президента.

У процесі програмні обіцянки президента про те, що підозрюваний в корупції не зможе вийти під заставу, а засуджений за підкупність отримає конфіскацію майна і довічну заборону займати державні посади. Такі зміни в законодавство все ще не ухвалені.

Зеленський виконав програмну обіцянку про те, що викривач корупції перебуватиме під захистом держави і отримає матеріальне заохочення. Верховна рада торік ухвалила президентський закон: особа, яка повідомила про корупційний злочин (розмір збитків повинен в 5 тисяч і більше разів перевищувати прожитковий мінімум), має право на винагороду. Розмір заохочення становитиме 10% від розміру злочину.

Після скандалу з Конституційним судом Зеленський запевнив, що система електронного декларування в Україні буде працювати. Реєстр зараз функціонує, відповідальність за недостовірні дані про доходи також повернули. Але щоб остаточно закрити питання з рішенням КСУ потрібно ухвалити ще низку законопроєктів.

Керівник Офісу президент Андрій Єрмак виконав зобов'язання створити міжвідомчу групу для боротьби з корупційними схемами на митниці і в податковій. Група є, в неї увійшли представники СБУ, Служби фінансового моніторингу, Міністерства цифрової трансформації, Податкової служби та Офісу генпрокурора. Перші результати роботи були на початку липня: блокували податкову схему, яка завдавала шкоди державі на 2 млрд грн щомісяця.

У програмі діяльності Кабміну Дениса Шмигаля є кілька зобов'язань щодо корупції, вони в процесі виконання:

  • забезпечити доступ громадян і бізнесу до якісних і зручних публічних послуг без корупційних ризиків;

  • запровадити жорстке покарання за корупцію і розкрадання в сфері безпеки і оборони;

  • запровадити політику нульової толерантності до корупції;

  • створити передумови для запобігання корупції завдяки переходу на нові технології взаємодії.

Уже виконав Шмигаль обіцянку розробити і внести до парламенту Антикорупційну стратегію. Кабмін затвердив її 16 вересня, Верховна рада ухвалила в першому читанні 5 листопада.

Що обіцяють у Верховній раді

Партія «Слуга народу» виконала наміри запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів і систему грошової винагороди для громадян за виявлення корупції.

У програмі партії є обіцянка запровадити жорстке покарання за корупцію і розкрадання в ЗСУ і Міноборони і усунути корупційну складову в тарифоутворенні. Це поки що в процесі.

Крім того, «Слуга народу» обіцяла перезапустити неефективні або скомпрометовані антикорупційні органи. Торік Рада ухвалила законопроєкт про перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції, а також законопроєкт про перезавантаження Держбюро розслідувань. Так що партія на півдорозі до реалізації обіцяного.

«Голос» обіцяв скасувати право на заставу при скоєнні корупційних злочинів і ліквідувати антикорупційні підрозділи СБУ. Крім того, нещодавно глава партії Кіра Рудик заявила, що в «Голосі» не буде жодного корупційного скандалу.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє, що не братиме участі в корупційних схемахСказано 18 квітня 2019 р.Статус обіцянки: Виконано

«Опозиційна платформа – за життя» в програмі обіцяла забезпечити посилення кримінальної відповідальності за вчинення корупційних злочинів посадовими особами. Однак партія провалила обіцянку. По-перше, депутати не підтримали восени минулого року законопроєкт про покарання за незаконне збагачення. А по-друге, через Конституційний суд заблокували збір та перевірку декларацій на предмет незаконно отриманих коштів.

У «Батьківщини» і «Європейської солідарності» обіцянок щодо корупції в програмі немає.

Спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що не захищатиме будь-яких підозрюваних у продажності депутатів, незалежно від їхньої політичної сили. «Мені б дуже хотілося, щоб не було додаткових підстав підозрювати колег. Але якщо такі підстави будуть, то я вам можу сказати як голова Верховної ради, що я особисто точно нікого захищати не буду, незалежно від того, чи будуть це представники більшості або інших політичних сил. Вони повинні бути покарані», – сказав він у вересні.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, як в Україні тепер каратимуть за брехню у деклараціях, а також яке покарання передбачене в інших країнах.

Також на нашій інфографіці можна подивитися, яке покарання за корупцію діє в інших країнах.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: