Запитання Зеленського №1 про довічне ув’язнення за корупцію: світовий досвід

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський закликав українців прийти на місцеві вибори 25 жовтня, а також анонсував проведення опитування в цей же день. Офіс президента опублікував п'ять запитань, перше з яких – чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах? «Слово і діло» розбиралось, у яких країнах на тепер застосовують подібний досвід, а також яке покарання за корупцію в особливо великих розмірах передбачено в інших країнах світу.

Нагадаємо, в Україні за корупційні злочини в особливо великих розмірах можна потрапити за ґрати на 12 років. Це найсуворіше покарання, яке передбачає Кримінальний кодекс України. Щоправда, поки що ніхто з високопосадовців не сів аж так надовго, а більшість справ розвалюється, або на етапі слідства, або в суді.

Також до 12 років позбавлення волі за «велику» корупцію передбачає законодавство Туреччини й Італії.

Найгуманніший підхід до корупціонерів у Фінляндії, де найдовший термін ув'язнення за цей злочин – лише 4 роки. У Данії та Швеції – 6 років. Однак, і про корупцію в цих країнах можна почути не так вже й часто, на відміну від тих же України чи Італії.

У Сингапурі та Великій Британії за корупцію в особливо великих розмірах можна потрапити за ґрати до 7 років, у Португалії – до 8 років.

Німеччина та Франція не такі поблажливі до топ-корупціонерів. Законодавство цих країн за такі злочини передбачає до 10 років позбавлення волі.

Більш суворе покарання – до 15 років ув'язнення можна отримати за «велику» корупцію в США, Білорусі, Казахстані, Грузії, РФ, Хорватії. Канада обмежилася максимальним терміном ув'язнення в 14 років.

Щодо довічного ув’язнення, таке покарання за корупцію в особливо великих розмірах передбачено в низці країн, зокрема, в Індонезії, Південній Кореї та на Філіппінах.

Залежно від складності злочину у деяких країнах довічне ув'язнення може видатися подарунком, адже найсуворіший вирок передбачає смертну кару. Такий варіант може очікувати топ-корупціонерів в Таїланді, Ірані, Іраку, КНДР, В’єтнамі та на Кубі.

Моторошний факт – довічне ув'язнення та відрубування руки може спіткати корупціонера-високопосадовця в ОАЕ та Саудівській Аравії.

Раніше «Слово і діло» розбиралось з експертом, чому президентське опитування порушує стандарти прав людини.

Також ми спитали в юриста, чи матиме всеукраїнське опитування юридичні наслідки та які.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: