Антикорупційна реформа VS рішення КСУ: від любові до ненависті

Читать на русском

Реформування антикорупційного законодавства в Україні з 2014 року проходило складно та поступово. Періодично нардепи зверталися до КСУ з проханнями визнати той чи інший закон таким, що не відповідає Конституції. «Слово і діло» вивчило, як тривав цей процес, та які рішення ухвалював КСУ.

У жовтні 2014 року КСУ вперше визнав неконституційними окремі положення законів про запобігання корупції та про НАБУ.

У березні 2017 року Збуло скасовано, як неконституційні, окремі положення закону щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб.

6 червня 2019 року КСУ скасував право НАБУ, за наявності законних підстав, подавати до суду позови про визнання нечинними угод, а також обов’язкове е-декларування для антикорупційних громадських активістів.

19 вересня 2020 року КСУ визнав неконституційним право президента України призначати/звільняти директора НАБУ, яке було передбачено законом про НАБУ.

27 жовтня 2020 року Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників та суддів у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

Рішення КСУ ухвалив за поданням депутатів з «Опозиційної платформи — За життя» та «За майбутнє». Через цю ухвалу правоохоронці змушені будуть закрити понад 100 проваджень, з яких приблизно 20 вже розглядаються у судах.

Також рішення КСУ вилучало деякі права та повноваження НАЗК: контроль та перевірка декларацій, проведення моніторингу способу життя декларантів, забезпечення відкритого доступу до Єдиного реєстру декларацій.

Раніше «Слово і діло» розбиралось з юристом, які зміни до закону про КСУ дозволять звільнити суддів без порушення Конституції.

Також ми подивились, скільки законів та законопроектів КСУ визнав неконституційними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: