Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль пообіцяв програму підтримки бізнесу з відтермінуванням сплати кредиту – терміном на 1 рік

10 квітня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв програму підтримки бізнесу з відтермінуванням сплати кредиту – терміном на 1 рік. «Декілька програм, одна з них буде передбачати погашення відсотків протягом карантину за рахунок державного фонду, і відтермінування сплати тіла кредиту на термін один рік. Тобто пройшов карантин, взялись до роботи почали платити відсотки – тіло кредиту платим в кінці року», – відповів Шмигаль на запитання, як держава допомагатиме сплачувати кредити (відео 24:36).
Не виконано
Сказано 10 квітня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/kaIGJyCQCq0?t=1476
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3024376-urad-zaprovadzue-programi-pidtrimki-malogo-biznesu.html
  • https://mof.gov.ua/uk/news/uriad_rozshiriv_mozhlivosti_programi_dostupni_krediti_5-7-9-2116
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/28-2020-%D0%BF#n9
  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/660133.html

Результат

29 квітня 2020 року уряд вніс низку змін до постанови № 28 від 24.01.20 «Про затвердження Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва», якою регламентується діяльність програми «Доступні кредити 5-7-9%», чим розширив її можливості. Серед всього іншого внесено зміни, відповідно до яких бізнес отримав змогу оформити відстрочку зі сплати не лише тіла кредиту, але й відсотків на обслуговування позики, але відстрочка платежу суб’єкта підприємництва щодо повернення кредиту або його частини чи сплати процентів за кредитом може становити не більше ніж 9 місяців.

Враховуючи те, що, як для відсотків, так і для тіла кредиту терміни відстрочки залишилися незмінними, обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Крім того, станом на кінець травня карантинні обмеження поетапно знімають, а обіцяна програма «Нові гроші» так і не запрацювала, у Мінекономіки розповіли деталі: у ній буде передбачено відстрочення на вісім місяців по виплаті самого кредиту і відсотків.