Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль пообіцяв на початку травня 2020 року запустити програму по кредитуванню малого бізнесу

24 квітня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв на початку травня 2020 року запустити програму по кредитуванню малого бізнесу. «Наступна програма, яка в розробці і буквально за тиждень часу вона вже буде в роботі, це програма по кредитуванню малого бізнесу, середній та великий бізнес на наступних етапах», – заявив Шмигаль (відео 24:29). З опублікованого днем раніше відео стало зрозуміло, що мова йде про програму «Нові гроші» (джерело № 2).
Не виконано
Сказано 24 квітня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/jPUTUh7Ykmg?t=1469
  • https://youtu.be/Wpvr4ewxzk4?t=113
  • https://www.president.gov.ua/news/v-ofisi-prezidenta-vidbulasya-narada-shodo-protidiyi-poshire-61113
  • https://nv.ua/ukr/biz/finance/kredituvannya-biznesu-shmigal-rozpoviv-pro-novu-programu-pidtrimki-pidpriyemciv-novini-ukrajini-50090173.html

Результат

Станом на кінець травня Мінекономіки все ще доопрацьовувало нову програму кредитування для малого бізнесу. «Зараз Мінекономіки завершує роботу над програмою Нові гроші, суть якої – у видачі коштів і компенсації відсотків, щоб вони склали не більше 3% за новим кредитом на термін від двох років, і гарантія держави. Якщо це малий і середній бізнес, є особиста порука, то розмір кредиту в рамках фонду оплати праці за попередні півроку до карантину – головна мета зберегти не менше 80% робочих місць», – розповів 25 травня прем'єр Шмигаль.

Враховуючи те, що в заявлені терміни обіцяна програма не запрацювала, обіцянці присвоєно статус «не виконано». Редакція продовжує слідкувати за запуском програми, обіцянку від 10 квітня без термінів було зафіксовано в окремій публікації: «Ці люди сьогодні мають мати можливість реалізуватись в Україні, це унікальна ситуація, коли повернулася велика кількість активних, ініціативних робочих рук. Тому буде кредитна програма, яка буде називатися Нові гроші, якими дамо і такому бізнесу рухатись вперед».

Станом на початок вересня програма не запрацювала. Потрібно ухвалити урядовий законопроект в Раді (№ 3598).