Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Петрашко заявив, що програма «Нові гроші» запрацює найближчим часом

4 травня 2020 року міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко заявив, що програма «Нові гроші» запрацює найближчим часом. «Нові гроші, яка зараз в розробці, і буде досить швидко імплементована щоб можна було брати нові кредитні ресурси», – заявив міністр (відео 1:27:44).
Не виконано
Сказано 4 травня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/nStRH1qPUZo?t=5264
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/873-IX#Text
  • https://president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-pidpisav-zakon-shodo-derzhavnih-portfelni-63837
  • Лист Мінекономіки від 4 серпня 2020 року
  • Лист Мінекономіки від 6 жовтня 2020 року
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69035

Результат

Станом на кінець жовтня 2020 року, після понад семи місяців карантинних обмежень та близько шести місяців після обіцянки, програма «Нові гроші» (часткового гарантування державою зобов'язань перед кредитором за пулом (портфелем) кредитів) не запрацювала, тому обіцянці присвоєно статус «не виконано».

З метою проміжної перевірки запровадження програми «Нові гроші» редакцією порталу було направлено лист у Мінекономіки. З отриманої 5 серпня відповіді стало відомо, що 3 червня уряд ухвалив і вніс в Раду відповідні законопроєкти: зміни в бюджетний кодекс щодо запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі (№ 3598, станом на 28.10 все ще не ухвалено), «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» – № 3659. Варто зазначити, що з урядової ініціативи № 3659 врахували пропозиції, а ухвалили № 3659-д.

Далі в листі роз'яснюється, що прийняття даних ініціатив надасть можливість запровадження нового фінансового механізму – часткового гарантування державою зобов'язань перед кредитором за пулом (портфелем) кредитів.

21 вересня президент Зеленський підписав закон щодо державних портфельних гарантій (ініціатива № 3659-д), ухвалений 3 вересня. Відповідно до закону, у поточному році держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн (!). Однак, станом на жовтень порядок використання коштів не створено. Як вказано в листі Мінекономіки від 6 жовтня: «Відповідальним за розробку порядку визначено Міністерство фінансів України», «Планується фінансове оздоровлення суб'єктів господарювання шляхом запровадження механізму кредитних гарантій».