Посилення карантину: як це вдарить по малому бізнесу

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Уряд розглядає можливість посилити карантинні заходи у разі погіршення ситуації. Такі дії знову вдарять по малому бізнесу, зокрема, по сфері послуг. І кредитування за відсутності попиту не допоможе. Таку думку висловив у коментарі «Слово і діло» економічний експерт Борис Кушнірук.

«_Увесь малий бізнес, який зав’язаний на сфері послуг, на торгівлі, постраждає від посилення карантину. Найбільше ті, хто працює неофіційно — не зможуть вести діяльність, якщо все зупиниться. Якщо не ходитиме громадський транспорт, це суттєво вдарить по бізнесу у приміській зоні. _», — сказав Кушнірук.

На думку експерта, у бюджеті немає ресурсу, щоби забезпечити підтримку бізнесу на період посилення обмежень.

Нові обмеження від МОЗ: як планують посилити карантинМіністерство охорони здоров'я пропонує Кабінету міністрів посилити карантин в Україні. Нові обмеження будуть стосуватися обмеження діяльності зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон у торгово-розважальних центрах.

«Я вважаю, що запроваджувати обмеження – це не неефективно. Це не зупиняє пандемію, а тільки знищує економіку. Треба збільшувати обсяги тестування людей. Що стосується фінансової допомоги – на це, загалом, в бюджеті коштів немає. Навіть, якщо людям запропонують компенсацію на рівні якоїсь мінімальної зарплати — це нічого не дасть», - сказав експерт.

Економіст відзначив, що карантин «вихідного дня» не збалансує ситуацію.

«Це приклад несерйозності, бо епідемія у нас – не по вихідних, а удар на себе знову візьме сфера послуг, яка складається переважно із малих підприємців. Причому, у них не буде змоги надавати ці послуги. Й програми кредитування тут не допоможуть, бо якщо зупиняється діяльність, то немає що кредитувати. Для бізнесу треба споживання. Це забезпечує дохід, тому просто кредитування — це не вихід», — відзначив Кушнірук.

Нагадаємо, уряд продовжив карантин до 31 грудня.

Підхід до пом'якшення або посилення карантину залишився адаптивним, але принцип розподілу регіонів для посилення карантинних заходів змінили.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: